"Днес по Конституция Мария Габриел може да вземе папката от президента и имаме още седем дни да довършим коалиционното споразумение. Нищо не предполага да се върне папката по обяд и да се отиде на нови предсрочни парламентарни избори". Това заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков пред bTV.

По думите му, ако Бойко Борисов, както е показвал неведнъж, мисли държавнически, с отиването на нови избори нищо няма да промени, а ще загубим Еврозоната, регулатори и служби. Единственото, което можем да направим, е да се изпокараме и да загубим време, посочи Кирил Петков.

"На мен би ми тежало да погледнем няколко години назад, че сме загубили времето си и че имаме джуджета, нотариуси, елфи - тук стана като приказен свят в България. Аз моля не партийно, а за отговорност нашите деца да не живеят в приказка на ужасите, а да имаме нормална европейска държава", коментира Кирил Петков.

ГЕРБ обяви: Искаме равнопоставеност в управлението

ГЕРБ обяви: Искаме равнопоставеност в управлението

Ако до 12 ч. ПП/ДБ имат желание да споделят властта можем да говорим

Той посочи, че ГЕРБ са искали 7 позиции - премиер, МВнР, МВР, МОСВ, МОН, Министерството на иновациите и Министерството на културата. ПП-ДБ се съгласили министър на иновациите да бъде председателят на 49-то Народно събрание Росен Желязков.

Той обясни, че има надежда, че утрото е по-мъдро от вечерта. "Прибрах се след брифингите вчера и де факто не разбрахме снощи какво се случи. Готови сме по всяко едно време за разговори и веднага след интервюто съм готов да отида на среща", декларира Петков.

ПП-ДБ отстъпили на Мария Габриел да е премиер и външен министър, така че темата МВнР да отиде при Габриел. Денков и Габриел имат взаимно доверие, тъй като Мария Габриел ще бъде в две роли - на премиер и на външен министър. Основните елементи в споразумението е, че става въпрос за следващите 9 месеца и пълен управленски мандат. Трябва да има общо съгласие по всички дейности на парламента и правителството, обясни Кирил Петков.

"Проблем с преговорния екип за подписване на коалиционно споразумение нямаше", увери Петков, който опитал да се свърже с лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, но не успял.

ПП/ДБ: Даваме власт срещу реформи, но ГЕРБ се фръцнаха

ПП/ДБ: Даваме власт срещу реформи, но ГЕРБ се фръцнаха

ГЕРБ не искали да подпишат Споразумението за реформи

Втората голяма точка по време на преговорите били регулаторите без квоти, а с прозрачен процес. Регулаторите да се попълнят на база индивидуални качества на кандидата, а не на партиен принцип, настоя Петков.

Третата голяма тема по време на преговорите била съдебната система и попълването на новия Висш съдебен съвет. Никой от нас не може сам да си събира гласове, а заедно си събираме, търсим и преговаряме, обясни Петков.

Един от големите проблеми в съдебната система, регулаторите и службите е, че го имало принципът на "котка в чувал". Всичките можем да говорим, заедно взимаме решения, имаме вето един на друг, което затруднява процеса, но да няма гнили ябълки в институциите, подчерта Кирил Петков.

Последната точка по време на разговорите за коалиционно споразумение била за службите. 31 юли 2024 г. е крайната дата за започване реформите в службите.

Преговори за ротацията до последния момент

Преговори за ротацията до последния момент

Владислав Панев не изключва Габриел да се възползва от 7-дневния срок