Лидерът на ГЕРБ пое ръководството на външната комисия в парламента и дойде да води днешното заседание, както се полага.

Посланикът на Испания у нас Алехандро Поланко Мата представи приоритетите на испанското председателство на ЕС пред депутатите. Това е пети път, откакто Испания поема ръководството на общността. Посланикът се похвали, че испанците са проевропейски настроени.

През юни 2024 година ще се проведат европейски избори и ще се сформира нова комисия. Затова и испанското председателство има много задачи, които да реши преди края на мандата на тази Европейска комисия. Испания две години се подготвя за това председателство.

В рамката на испанското председателство ще се състоят 22 неформални министерски срещи, повече от 400 събрания и 4 срещи на върха. За нас принципът на солидарността е много важен, подчерта дипломатът. Първият приоритет на Испания е реиндустриализация на ЕС, зеленият преход, социалният елемент и засилване на европейското единство.

Испания иска да сближи ЕС с гражданите. Европа по-близо е мотото на испанското председателство, стана ясно от коментара на посланик Мата. За него големият проблем на ЕС е зависимостта от един външен източник, а сигурността е цел за Испания. Затова Европа трябва да намери механизъм, с който да отговори на очакванията на хората.

Енергийната независимост също е поставена във фокуса на испанското председателство, като целта е намаляване на цената на енергията. Друга амбиция е увеличаване на заетостта в ЕС. Развитието на водорода като основен енергиен носител също е сред приоритетите на Испания. Трябва ни по-сигурна икономика, подчерта испанският посланик. ЕС трябва да продължи да бъде единен, категоричен бе дипломатът.

Испания ще продължи подкрепата за Украйна и е за разширяването на Западните Балкани. Дипломатът поясни, че акцент в работата на председателството оставя укрепване сигурността на границите на общността, както и Шенген.

Естествен партньор за испанското председателство е Латинска Америка. Затова и си поставя целта за сближаване на двата региона.

Впечатление прави, че от заседанието отсъстват депутатите от ПП/ДБ , освен Стоян Михалев, както и тези на ИТН. Малко по-късно се включи и Христо Иванов. Бойко Борисов го поздрави, че се е присъединил към заседанието.

Борисов оглави Външната комисия в парламента

Борисов оглави Външната комисия в парламента

Кирил Петков пък стана шеф на Комисията по въпросите на ЕС