Факт е, че българските самолети ще бъдат приземени. Фабриката на илюзиите е затворена, няма кой да дойде от Луната и да ни помогне, а тези самолети няма да има какво да ги правим. Това заяви бившият военен министър Бойко Ноев пред БиТиВи.

По думите му България няма да има възможност да инвестира в нови военни проекти и няма да имаме средства да купуваме нова военна платформа. България трябва заедно със своите съюзници да намери решение как ще охраняваме въздушното си пространство, настоя бившият министър на отбраната. 2% от БВП на Германия за отбрана са различни от 2% от БВП на България. Затова търсенето и гоненето на целта от 2% от БВП не решава проблемите на България, изтъкна Ноев.

Нидерландия не ни давала Ф-16, а тренинг на наши пилоти

Нидерландия не ни давала Ф-16, а тренинг на наши пилоти

Министър Стоянов е скептичен за самолетите МиГ-29 след 2023 година

Ноев не се съмнява, че ръководството на Министерство на отбраната ще изпълни решението на парламента да окажем военна и военно-техническа помощ на Украйна, но с грижа за нашата армия и нашите съюзнически ангажименти в рамките на НАТО. Решението на парламента има основание да се превърне в мощен катализатор на българската армия, подчерта Ноев.

Според него това решение отваря възможност на политическо и военно ръководство да търси нови решения, да общуват по-добре с нашите съюзници да подобрим състоянието на авиацията ни. Войната продължава своя ход и своето действие благодарение на украинските военни сили, но трябва да направим така, че да не дойде на наша територия, каза още Бойко Ноев.

До края на седмицата казваме какво оръжие даваме на Украйна

До края на седмицата казваме какво оръжие даваме на Украйна

Обещанието даде военният министър Димитър Стоянов