Нидерландия е изразила готовност да обучи наши пилоти да управляват Ф-16, но не е изразявала готовност да ни предостави такива самолети за заместване на нашите МиГ-29 при даване на Украйна. Това коментира министърът на отбраната Димитър Стоянов ред журналисти в Брюксел.

Димитър Стоянов потвърди, че е имал среща с министъра на отбраната на Нидерландия. "Това, което изразяват към момента като готовност, е да помогнат с тренинга на наши пилоти за Ф-16. Това е информацията, която мога да споделя с вас към момента."

Министър Стоянов добави, че е скептичен, че след 2023 година самолетите МиГ-29 ще могат да бъдат поддържани в оперативна готовност.

Заради изтичането на срока, в който страната ни може да ползва руските изтребители, а и заради затруднения в обслужването им, държавата ни търси вариант за заместваща техника, с която да се охранява небето, докато пристигнат първите изтребители Ф-16. Те ще имат забавяне, според първоначалния договор. Междувременно Народното събрание одобри и втори договор за нови осем Ф-16.

МО: Нидерландия не е предлагала да ни изпрати F-16 срещу МиГ-29 за Украйна

МО: Нидерландия не е предлагала да ни изпрати F-16 срещу МиГ-29 за Украйна

Още през юни ведомствоно ни поискало Хага да ни изпрати изтребители втора ръка

Все още се изяснява какво точно оборудване ще предостави страната ни на Украйна, но България ще обучи 60 украинци за военни санитари. Стоянов уточни, че страната ни ще участва и със състав, и с оборудване за трениране на украински военни в рамките на мисията за военна помощ на Украйна на ЕС, по време на която ще бъдат обучени общо 15 хиляди украински военни.

"Не сме приключили още с анализа, който, надявам се до края на седмицата ще бъде завършен и другата седмица трябва да имаме и съответно решение на Министерски съвет, с което да предоставим информация на Народното събрание за вземане на информирано решение за последващо предоставяне на оборудване както на тренировъчната мисия, така и на Украйна...

Военният министър остава консервативен при даването на оръжие на Украйна

Военният министър остава консервативен при даването на оръжие на Украйна

Няма да даваме тежко въоръжение