В Министерството на отбраната не е получавано предложение от Нидерландия за предоставяне на самолети F-16 MLU, при предоставяне на МиГ-29 и Су-25 на Украйна. Това уточниха от ведомството за БНТ относно възможността за придобиване на изтребители от Нидерландия.

От МО посочват, че още през юни е изпратено писмо до Министерството на отбраната на Нидерландия за предоставяне на F-16MLU втора ръка за нуждите на ВВС на България.

Министерството на отбраната разглежда всички възможни опции, включително и тази, уверяват от ведомството.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че по информация на списание EW Magazine Хага обмисля да предостави излишни изтребители F-16MLU на съюзници от НАТО в Източна Европа, за да могат те да предоставят своите изтребители МиГ-29 на Украйна.

Вариант: Получаваме стари F-16 от Нидерландия, ако изпратим своите МиГ-29 на Украйна

Вариант: Получаваме стари F-16 от Нидерландия, ако изпратим своите МиГ-29 на Украйна

Хага обмисля да предостави излишни изтребители на натовски съюзник в Източна Европа

Порталът Aviacionline defensa твърди, че един от основните кандидати би била България, тъй като страната ни възнамерява да пенсионира остарелите си МиГ-29 от 2023 г. и се интересува от наемането на ескадрила западни изтребители, за да осигури въздушната си отбрана до пристигането на първите осем образци модерни F-16 Block 70 през 2025 г.

Според официална информация към 31 октомври военновъздушните сили на България се състоят основно от съветски самолети МиГ-29 и Су-25, които вече не подлежат на техническо обслужване и скоро трябва да бъдат снети от въоръжение.

През август служебният министър на отбраната Димитър Стоянов започна преговори с Полша за българските МиГ-29 в опит изтребителите да останат по-дълго време част от българските ВВС. Той предложи на Министерството на отбраната да сключи договор с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29, за да могат машините да останат в летателна годност до 2025-2026 г. По думи на министъра в авиацията "нуждите са най-крещящи", като те включват не само самолетите, но и системите за наблюдение и инфраструктурата, като военните търсят решения с помощта както на съюзниците, така и на българските военни заводи.

Преговаряме за двигатели за МиГ-29 с Полша и Словакия

Преговаряме за двигатели за МиГ-29 с Полша и Словакия

Според новата стратегическа концепция на НАТО България има предна отбрана