Подкрепилите връщането на хартиените бюлетини в 48-ото Народно събрание не представиха реални аргументи за гласуването си. Това заяви пред Нова телевизия депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов. По думите му няма нито един пример за манипулация при машинния вот.

Според него посочените от БСП случаи на съобщение "Дневникът е подправен" при машинно гласуване всъщност са доказателство, че системата е защитена от злоупотреби. Божанов поясни, че подобен надпис се появява при разменени или дефектни флашки.

Божанов изтъкна, че при изцяло машинния вот от юли 2021-а година по-висок процент възрастни хора са гласували в сравнение с изборите през април при налични хартиени бюлетини. Той определи твърдението, че машинното гласуване плаши възрастните хора като обидно. Отливът на избиратели не е заради машините, а заради поредицата неуспехи да се сформира правителство в Народното събрание. Това е критика към политическата класа, а не към машините, добави народния представител.

Божанов изрази опасения, че гласуването с хартия ще ни върне към много проблеми в изборния ден и изборната нощ. Според него отново рязко ще скочи броят на невалидните бюлетини. Той бе категоричен, че именно машинното гласуване е помогнало броят на невалидните бюлетини да спадне от 80 000 практически до нула.

Без тайно гласуване: На следващите избори гласуваме и с хартия, и с машина

Без тайно гласуване: На следващите избори гласуваме и с хартия, и с машина

Народните представители гласуваха със 125 гласа "за", 100 "против" , въздържали се нямаше