emaxpress
Нужно е Националния съвет на БСП да се събира поне веднъж месечно, но с много по-сериозен дневен ред и да не се свиква предварително само 3-4 дни, коментира Татяна Дончева.

Припомняме, вчера пленумът на левицата не можа да се състои, тъй като лошото време не позволи на част от социалистите да пристигнат в София.

Напускането на парламентарните комисии от страна на БСП е спорен въпрос от гледна точка на Дончева.
 Според нея така партията се обизсилва, защото в момента не разполага с почти никакви лостове на властта, за да влияе върху политическия процес в страната.

Първо, БСП се обезсилва и второ, защитата на един министър е деликатна работа. Никъде по света не се счита за полезно да се брани един министър по този начин, като опълчението на Шипка", коментира Дончева, цитирана от БНР.

Цветан Цветанов не е в състояние да реши проблемите в МВР. Не може "отбор от 20 бивши вифаджий" да реши проблемите, тъй като те не са въпрос само на дисциплина и казарма

По думите й обикновено такъв министър излиза сам и обяснява, че до приключване на въпроса с правосъдието ще се оттегли и ще освободи партията, за да не й носи негативи.

"Това е израз на задължителен ход и ако това беше направено, левицата можеше да извади друг човек за този пост", е мнението на Дончева.

Татяна Дончева предупреди, че в момента БСП я чака изключително труда и дълга работа, без да има видим резултат поне 2 години, преди да успее да излезе от изолацията, в която в момента се намира.

Затова и Дончева изказа неодобрението си от работата на Националния съвет - не само защото вчерашното събиране е отложено, но и защото "предлаганият дневен ред не е сериозен"

Според Дончева настоящият вътрешен министър Цветан Цветанов не е в състояние да реши проблемите в МВР и да се справи с недоволството в системата. По думите й не може "отбор от 20 бивши вифаджий" да реши проблемите в МВР, тъй като те не са въпрос само на дисциплина и казарма.

Този министър е още по-малко в състояние да реши проблема с полицаите, защото той няма визия за начина на развитие и стимулиране в системата.
Това е въпрос, който трябва да се решава методично. Има сериозен проблем с подбора на персонала и със съкращенията в системата.
Трябваше да се върви към съкращения, вместо това се спря и проблемът се върна в изходна позиция
", обясни Татяна Дончева.
Един от сериозните проблеми според нея, които спират реформата в системата, е напълването й с роднини и връзки по линията на кървното родство.