Желание за по-строг контрол върху доставките и търговията с течни горива и подкрепа за внесените промени в Закона за горивата заявиха от Българската петролна и газова асоциация. Браншовиците подкрепят внесените промени в Закона за горивата.

Повод за тяхната позиция са двудневните протести на дребни собственици на бензиностанции, които настояват да не бъдат приемани промените в Закона за горивата.

Търговци на горива протестират втори ден срещу промените в закона

Търговци на горива протестират втори ден срещу промените в закона

"Ревизоро вън от парламента", "Бойко, спри монопола!"

От Асоциацията подкрепят намеренията на законодателната власт да засили контрола над доставките и търговията с течни горива, да обезпечи равнопоставеност на всички участници на пазара на горива у нас и да ограничи влиянието на сивата икономика чрез приемането на секторен закон.

От браншовата асоциация смятат, че законът е крайно необходим, дори закъснял.

"Той ще доведе до изсветляване на сектора и съответно до повече приходи в държавната хазна, ще въведе ред в един структуроопределящ за икономиката на България сектор и ще стимулира лоялната конкуренция. Законопроектът напълно съответства на европейското законодателство и в този смисъл не се нуждае от специална нотификационна процедура", пише в позицията на асоциацията.

НФСБ обеща подкрепа на малките търговци на горива

НФСБ обеща подкрепа на малките търговци на горива

Очаква се среща и с Валери Симеонов

Недопустимо е Държавата да бъде насилствено принуждавана да изключва отделни групи участници на пазара от въвеждането на еднакви за всички правила. Когато става дума за законови изисквания, те трябва да бъдат общовалидни, за да се пресече всяка възможност за незаконна или полулегална търговия.

От Българската петролна и газова асоциация възразяват срещу опитите на група собственици на фирми от бранша да избягат от контрола на институциите.

"В течение на повече от две години междуведомствена комисия, съставена от представители на министерствата на икономиката, финансите, транспорта и енергетиката, подготвяше законопроекта за регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.
Както БПГА, така и редица други браншови организации изразиха своите становища и дадоха предложения по текстовете на проектозакона пред тази комисия. Диалогът с бранша продължи и по времето, когато законопроектът влезе в Народното събрание, продължава и сега, когато той вече е приет на първо четене", пише в позицията на Българската петролна и газова асоциация.

Според тяхното становище: "От изказванията на самообявилите се за защитници на дребния и средния бизнес организации личи, че не познават текстовете на закона и досега не са подготвили и внесли разумни предложения. Нещо повече - деленето на "големи", "малки" и "средни" е неуместно, защото законът е еднакъв за всички".

Петролната и газова асоциация застава зад исканията на превозвачите

Петролната и газова асоциация застава зад исканията на превозвачите

Промените в проекта "Мобилност" поставят периферните страни на ЕС в неизгодно положение

Изборът на уличния натиск пред конструктивния и експертен диалог, както и разпространението на неверни и манипулативни твърдения будят съмнения какви са истинските цели на заплахите за блокиране на магистрали и гранични пунктове и чии интереси обслужват.

Компаниите, които членуват в Българската петролна и газова асоциация, призовават депутатите и министрите да не се поддават на уличен рекет. След като половината от цената на горивата представлява държавни вземания, държавата има пълното право да поиска обезпечения, с които да ги гарантира.

Още повече - борбата с контрабандата и избягването на данъци, които са често срещани явления при търговията с горива, е в интерес на данъкоплатците и цялото общество, а не на държавната администрация или членовете на Асоциацията, пише в позицията на БПГА.