"Много се радвам, че съм в България".

С тези думи бразилският президент Дилма Русеф се обърна към медиите след края на срещата си с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет, която продължи около 45 минути.

Тя посочи, че премиерът Борисов е успял да я убеди, че България в момента е постигнала много стабилно икономическо положение, че има голям ръст на инвестициите в много сфери - в изграждането на пътища, магистрали, метро.

По-рано днес Дилма Русев беше наградена с орден "Стара Планина" от президента на България Георги Първанов.
още...

"Това ме радва, защото подсказва, че България е намерила пътя за спокойствие и стабилност", коментира Дилма Русеф. Тя изрази надежда, че България ще запази тази тенденция към ръст на икономиката в контекста на криза, особено в еврозоната, и ще успее да излезе благополучно от нея.

"Бразилия е готова да установи взаимоотношения с България във всички възможни сфери като земеделие, селско стопанство, наука, технологии, телекомуникации и всякакъв друг вид технологии, в които имаме възможност да се допълним", обяви още президентът на Бразилия.

Тя увери, че има голяма възможност двете страни да сближат позициите и сътрудничеството си в сферата на образованието.
Русеф подчерта, че България има изтъкнати специалисти, преподаватели в областта на много науки и най-вече точните като математика, физика, биология, химия, медицина.

"Бразилия също разполага с изследователски институти и специалисти. Има известен напредък в тази област, но тези области определено са интересни за сътрудничество", смята още държавният глава на Бразилия.

"В последно време ние сме държава, която постигна много голям ръст и развитие и признание за това.", изтъкна още тя. По думите на Русеф, макар че Бразилия има големи успехи в редица промишлени сфери като добива на петрол, минните залежи и селското стопанство, тя смята, че най-големият плюс на Бразилия е нейното голямо население - потребителите.

"Именно този голям брой потребители смятам за един много интересен пункт за взаимоотношения между България и Бразилия, особено като се има предвид тенденцията и желанието за засилване на външнотърговския си обмен", заяви още тя.

Русеф изтъкна, че Бразилия е стратегически партньор на ЕС и от тази гледна точка по думите й, България би могла да бъде както пункт за вход, така и за изход на интереси и взаимоотношения между европейските държави и Бразилия.

Тя изтъкна, че на това посещение не идва сама, а води със себе си много министри и представители на бизнеса и частния сектор. Дилма Русеф изрази надежда, че те ще намерят подходящите и точни области на сътрудничество в страна, с която самата тя е свързана "по сърдечни причини".

Тя благодари на премиера Борисов за поканата, която е отправил към нея по време на посещението си в Бразилия.
Русеф изрази и дълбока благодарност към президента Георги Първанов, с когото се срещна по-рано днес, за топлото посрещане.

България като член на ЕС в лицето на г-жа Русеф - президент на една от най-мощните икономики в света, има още една възможност и един излаз за преодоляването на финансово-икономическата криза.

Премиерът се похвали, че по време на встъпването на Русеф в длъжност, държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън му споделила: "Завиждам ти. Имате такъв приятел в лицето на г-жа Русеф в България", заяви Борисов.

Премиерът изрази надежда, че много бразилски студенти ще дойдат в българските университети. "За това мисля, че ще се договорим днес", допълни той.

"В сферата на строителството, в сферата на технологиите... Знаете, че купуваме 12 бразилски самолета в момента", изтъкна Борисов.

"Позволете още един път от името на всички да й благодарим за това, че от Брюксел дойде до България. Имайте предвид, че това са символи, знаци, които в цял свят ще бъдат разчетени - че президентът на Бразилия от Брюксел е дошла до София", заяви категорично Борисов и допълни, че и с това делегацията помага много на България.