Хубавото в новия доклад на Европейската комисия е, че има конкретика - казва се приемете Закона за съдебната власт, антикорупциония закон, Закона за МВР. Това е крайна фаза, заяви в интервю за БиТиВи вицепремиерът Томислав Дончев.

По неговото лично мнение в следващите месеци и година ако амбициозният план, който е зададен, бъде изпълнен, ще има основание механизмът за мониторинг да бъде прекратен. ЕК с готовност би прехвърлила ангажиментите си за наблюдение на някой друг - или на българското общество или на българските институции, коментира Дончев.

Той посъветва преди някой да коментира доклада, да го прочете, защото по отношение на него били изказани толкова думи, че като обем били десетки повече страници, отколкото самият доклад.

Вицепремиерът смята, че подозренията, че докладът ще бъде прочетен от правителството или съдебните институции през розови очила били нормални, но не се съгласи, че властта прави това.  

Запитан защо управляващите точно сега призоваха ВСС да се саморазпусне, Томислав Дончев отговори, че проблемът не е формален, а морален. Правителството формално не можело да иска оставката на ВСС. Скандалите в кадровия орган обаче се отразявали зле на репутацията.

Дончев обаче не смята, че е скандално някой да праща SMS-и, след като заседанията на Висшия съдебен съвет не са секретни. Според него има опит реформите да бъдат заменени със скандали. Кореспонденцията не била опит за намеса. Томислав Дончев е категоричен, че декларацията на ГЕРБ и Реформаторския блок не е задкулисен натиск, а политическа позиция.

Относно разразилия се скандал с "Химко", той заподозря, че има сценарий срещу премиера. Скандалът бил повече от подозрителен, заяви Дончев и призова компетентните органи и медиите да стигнат до дъното.

Запитан за вчерашното изказване на премиера Борисов за мафията, Томислав Дончев отговори, че след като има повече приходи, има повече изгоди, но не за всички. Занимаващите се с контрабандни схеми не били щастливи. Мафията нямала едно лице, не била просто двама души вечер да се съберат и да коментират какви действия да предприемат. По думите на вицепремиера, дори създаването на хаос било удобно за различни политически и икономически играчи.

Той изрази надежда следващата година резултатите за страната ни в доклада на "Трансперънси Интернешънъл" да бъдат различни, защото да бъдеш лидер в тази класация не е повод за гордост. Той смята, че резултатите могат да се променят след извършването на реформите.

Не бе подмината и темата за готвения за днес протест. Вицепремиерът смята, че аналогията с февруарските протести от 2013 г. е очевидна. Той обясни, че в края на януари-началото на февруари хората са най-чувствителни, защото времето е студено и сметките за ток са по-големи, освен това са обеднели покрай празниците. Томислав Дончев не знае кой стои зад протеста, но по мнението му това е изконна форма на гражданска позиция и на всеки гняв трябва да се обръща внимание, защото това е гласът на хората. Съвсем друго било ако някой стои зад протестите и цели създаването на хаос.

Във връзка с "Южен поток", Дончев обясни, че е ясно, че изначалният проект няма как да се случи по редица причини. В понеделник той е бил на работна група в ЕК и там се обсъждал газовият разпределителен център у нас. Той можел да стане само при два фактора - руска тръба в Черно море и по-бързо изграждане на интерконектора с Гърция.