Не съществува съветник с името Богданов в екипа на премиера Бойко Борисов. Тази информация е публична и обявяваме периодично всеки един новопостъпил такъв”, заяви пред Нова телевизия Севдалина Арнаудова, медиен съветник на кабинета "Борисов-2".

Изнудвали за € 1 млн. US компания, искала да купи Химко

Изнудвали за € 1 млн. US компания, искала да купи Химко

Писмо е изпратено в МС и прокуратурата

Повод за нейното извънредно включване беше писмото, изпратено преди дни до премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и американското посолство в София. Автор на сигнала е Ян Аронов - президент на компанията ANJ Group Corp, регистрирана в Съединените щати. Споменава се и за човек с името Богданов, който е представен като партньор на Бойко Борисов и поискал подкуп.

Борисов сезира ДАНС и прокуратурата по сигнала за рушвет в "Химко"
Обновена

Борисов сезира ДАНС и прокуратурата по сигнала за рушвет в "Химко"

Поискалият рушвета за Химко не бил съветник на Борисов, обяви МС

Съмненията за корупция са за периода преди комбината да бъде придобит от фирма на депутата от ДПС Делян Пеевски, твърдят от Нова телевизия.

Властта се надява Пеевски да възроди Северозапада с покупката на Химко

Властта се надява Пеевски да възроди Северозапада с покупката на Химко

Надяват се да се създадат нови работни места

"Всеки може да подаде сигнал както иска и докъдето иска. Постоянно получаваме писма в деловодството с всевъзможни текстове. За мен това нещо, съшито с бели конци и не случайно се пуска в този момент", заяви Арнаудова.

Тя се обоснова с твърдението, че фирмата била регистрирана на домашен адрес, а подателят на сигнала не бил изписал точно името на американския представител в България. От посолството на САЩ в София заявили, че подобен сигнал не били получавали, твърди Арнаудова.

Припомняме, американската компания, имала интерес към „Химко”-Враца, твърди, че е била изнудвана да плати два пъти по 500 хил. евро рушвет.

40 дни отлежал в правосъдното министерство сигналът срещу синдика на Химко

40 дни отлежал в правосъдното министерство сигналът срещу синдика на Химко

Сигналът е подаден на 19 ноември, проверката е разпоредена на 28 декември

Становището на ANJ Group Corp до тогавашния правосъден министър Христо Иванов е постъпило в Министерство на правосъдието на 19 ноември 2015 година. В него собственикът Аронов оспорва условията, които синдикът е определил за преговорите по пряко договаряне за осребряване на имуществото на „Химко” АД и настоява за проверка по случая.

"Със сигурност „Химко” няма да се възроди, каквито соцмечти излязоха през последните седмици”, коментира и съветникът на икономическия министър Владимир Каролев.

Той също заяви, че не познава съветник на премиера с името Богданов, което се споменава в писмото на Аронов.

"Направи ми и впечатление, че компанията няма фирмен имейл и уебсайт. Според мен сигнали за корупция могат да се пускат по всякакъв начин. Убеден съм, че прокуратурата ще направи проучванията”, допълни Каролев.