Европейската комисия (ЕК) очаква в България трайно да бъдат произнасяни окончателни присъди за корупция по високите етажи на властта.

България трябва да завърши прилагането на препоръките на ЕК в доклада по механизма за сътрудничество и проверка от 2019 г. За това настоя говорителят на комисията Кристиан Виганд, цитиран от БТА.

Румен Радев за санкциите от САЩ: Когато аз говорих, мнозина мълчаха

Румен Радев за санкциите от САЩ: Когато аз говорих, мнозина мълчаха

Рестрикциите са към Делян Пеевски, Васил Божков и 64 фирми

Важно е събитията в страната да не водят до отстъпление от постигнатия напредък (в областта на законността), добави той на пресконференция в отговор на въпроси, свързани с наложените вчера от САЩ санкции срещу няколко българи, включително Васил Божков и Делян Пеевски.

Остава още работа за вършене, обобщи Виганд по повод изпълнението на препоръките на комисията. Той отбеляза, че една от препоръките беше да се взаимодейства със Съвета на Европа (по-конкретно Венецианската комисия, б. р.) за преодоляване на недостатъците в българското законодателство срещу корупцията и за ефективно разследване на престъпленията.

По думите му ЕК следяла събитията у нас и те щели да бъдат отразени в очаквания през юли доклад за върховенството на правото.

Борисов: Нито имам фирма с Пеевски, нито съм взел стотинка от Божков

Борисов: Нито имам фирма с Пеевски, нито съм взел стотинка от Божков

Борисов предупреди за сценарий за фалиране на поредна банка у нас