Европейската комисия (ЕК) не била упълномощена да предприеме преки действия или да наложи незабавни наказания в случая с блокадата на българо-гръцката граница.
Това е обявил говорител на комисията пред кореспондента на БТА в Брюксел.

Наказателните процедури, предвидени в европейското законодателство, изисквали предприемането на стандартните последователни стъпки, преди въпросът да бъде предаден на Съда на ЕС. Комисията не била взимала такова решение.

Свободното движение на стоки е основен принцип на вътрешния пазар. При особени и извънредни случаи (като демонстрации и ремонт на пътища) някои цели могат да получат превес и да наложат известни ограничения. Когато възникнат пречки, държавите от ЕС трябва да предприемат всички необходими и съразмерни мерки, за да осигурят свободното движение на стоки на своя територия, както предвиждат задълженията им по договора за ЕС.

Българските и гръцките власти съобщиха на ЕК за възможните препятствия за свободното движение на стоки през техните граници. Комисията следи въпроса внимателно и помоли гръцките власти да съобщават какво се случва, и какви мерки са предприели или ще предприемат, за да уведомят фирмите и да улеснят, доколкото е възможно, придвижването по пътищата. 

Приложението на европейското законодателство на място е задача на държавите от ЕС. Държавите трябва сами да определят необходимите и съразмерни мерки, за да бъде облекчено свободното движение на стоки на тяхна територия в настоящата обстановка.

Държавите от ЕС имат изключителното право да осигуряват обществения ред и да опазват вътрешната сигурност. Всякакво обезщетение за претърпени щети от дружествата е въпрос, който следва да бъде разглеждан от националните съдилища, се допълва в позицията на ЕК.