Ако информациите за агент Буда се окажат истина, в случая има един единствен ход и това е оставка, категоричен е Ангел Найденов.

Той заяви това на извънредна пресконференция в централата на БСП, часове, след като гръмна скандалът, свързан с евентуално агентурно минало на премиера Борисов.

Найденов, бившият вътрешен министър Миков и Петър Курумбашев настояха да се създаде парламентарна анкета комисия, която да разследва случая. След като бъде изчерпана тази възможност, нещата да се поемат от постоянните комисии на парламента искат от БСП.

ГДБОП не откри уличаващи Борисов документи
Още...

По повод заявеното от премиера Борисов разпореждане публично да се отвори досието Буда Михаил Миков категорично заяви: "Премиерът нито може да засекрети, нито може да разсекрети. Има закони." и отново подчерта, че нещата трябва да отидат в парламентарна комисия и там да бъдат оценявани фактите.

Според коментара на Ангел Найденов казаното от премиера е само първа стъпка, която му прави чест и тя трябва да бъде следвана от други като информацията бъде предоставена в парламентарна комисия.

Борисов:
Не съм агент Буда
Още...

Михаил Миков заяви, че като министър на вътрешните работи не е знаел за случая и не е искал такава информация.
„Не съм знаел, нито съм се интересувал за този обект или други обекти от такъв характер", каза той.
Според Миков абсурдно е да се смята, че който и да е министър знае или че би трябвало да знае.
Той също настоя цялата информация за случая да се извади на масата.
„Тези връзки, тези метаморфози, тези движения между службите за сигурност и ъндърграунд - всичко на масата!", заяви той.

Миков подчерта, че става въпрос за действащия министър-председател на България и за период, в който са управлявали 4 правителства.
Миков е категоричен: "Истината за връзките между службите и организираната престъпност не е по политическа линия."

Ангел Найденов изтъкна, че смущаващото с случая е основанието за привличане на информатора Буда - „връзки с оперативно интересни лица" и коментира, че това е достатъчно злепоставящо и повдига върпоса за зависимости.

„За нас стои въпросът дали това правителство е зависимо от криминални кръгове и дали не работи избирателно по отношение на организираната престъпност" добави Перът Курумбашев.

От БСП смятат, че прокуратурата трябва да се самосезира. Ако прокуратурата не се самосезира, имаме готовност да го направим, заяви Ангел Найденов.