БСП ще сезира Конституционния съд за обявяване на противоконституционни на текстове от закона за здравното осигуряване. Необходимите подписи вече са събрани.

В конституцията е записан ангажимент на държавата за осигуряване на достъпно и качествено здравеопазване, но точно този принцип се нарушава със закона за здравното осигуряване, посочи лидерът на БСП Сергей Станишев.

Социалистите са категорично против провеждането на здравната реформа и се обявиха за търсенето на тези права по съдебен път.

Всяка болница може да обжалва решението на здравната каса да подпише договор по клинични пътеки, заяви Корнелия Нинова. Освен това, трети лица, като например парламентарна група или БСП може да обжалват актовете на здравния министър, добави тя.

Нинова съобщи още, че точно това може да направи левицата по отношение на заповедта на Нанев за всяка специалност в болниците да има по двама специалисти. Това е в разрез с Националния рамков договор и може да се обжалва от страни извън засегнатите субекти, подчерта тя.

Станишев съобщи още, че БСП възнамерява да изготви промени в закона, регламентиращи защитени болници.

Лидерът на БСП разкритикува правителството и за слабото усвояване на еврофондовете. Той припомни, че срокът по САПАРД е бил удължен с усилията на предишното правителство, но след отпускането на средствата поради бездействие на администрацията сумата от 123 милиона евро ще бъде загубена.

Според Станишев причината е, че дълго време правителството се е занимавало с терсене на вина на предишното, с разследвания, с уволнения на хора с експертен потенциал.

Запитан как гледа на заявката на Георги Кадиев да се кандидатира за лидер на БСП, експремиерът заяви, че гледа спокойно на нея, стига тя да не измести основните функции на Кадиев.

Станишев подчерта, че Кадиев отговаря за връзките с работодателските организации в изпълнителното бюро и като негова основна функция посочи тази на общински съветник от БСП, критикуващ столична община.

Вчера до обяд нищо не беше направено за снегопочистването, изтъкна Станишев и подчерта, че всеки общински съветник от партия, която е в опозиция, трябва да е критичен към това.

Лидерът на БСП добави, че въпросът за лидерския пост ще бъде решен есента на редовното заседание на конгреса на БСП. Конгресът е в правото си да взема всякакви решения, добави той.