БСП внесе искане в Конституционния съд решението на Народното събрание, с което се отхвърля оставката на Делян Добрев, да се обяви за противоконституционно. Искането на левицата беше подкрепено с 62 подписа на червените.

Делян Добрев продължава да бъде депутат
Обновена

Делян Добрев продължава да бъде депутат

Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не е бламиран

"Управляващите от ГЕРБ и ОП са готови да потъпчат Конституцията, за да запазят модела "кумгейт". Народното събрание превиши своите правомощия като отказа да освободи Делян Добрев". Това заяви секретарят на ПГ на БСП Филип Попов при внасянето на искането в КС.

Според Попов редица юристи са на мнение, че според Конституцията, на практика Народното събрание няма правомощия да откаже освобождаването на Добрев, а е следвало просто да потвърди тази оставка.

Корнелия Нинова зове журналистите да не мълчат

Корнелия Нинова зове журналистите да не мълчат

Не е оправдание, че става дума за лично мнение на един депутат

По думите на Попов червените са убедени, че Конституционният съд ще подходи експертно и съобразно разпоредбите в Конституцията на Република България. В БСП се надяват искът им да бъде уважен, допълни Попов.

Червеният депутат заяви също, че ако искът на БСП бъде уважен от КС и съдът обяви за противоконституционно решението на парламента, то решението на съда ще действа и за напред като съдебна практика. "НС отново следва да разгледа проекта за решение за оставката на Делян Добрев и да я приеме. Това са единствените негови правомощия", обясни още Попов.

41% от българите знаят за шуробаджанащина

41% от българите знаят за шуробаджанащина

Има риск от спад на доверието в двете партии от управляващата коалиция

Народният представител на левицата Явор Божанков също определи действията на НС като противоконституционни. Според него оставката е личен акт и незачитането на такъв акт е нарушаване на правото на този, който я е подал. По този начин подателят на оставката оставал без избор сам да решава къде и какво да работи.

Нинова се закани да извади "суджука" от всяка община

Нинова се закани да извади "суджука" от всяка община

Александър Ненков е следващият Добрев, категорична е Нинова