С вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов поставяме за пореден път остро въпросите за чистия въздух, чистата вода и българската земя. От 2017 до края на 2019 г. 17 пъти сме поставяли в парламента темата за водата в Перник и 47 пъти за вноса, преработването и изгарянето на боклуци на територията на цялата страна, но никой не ни чу.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова пред БНР, като обясни, че левицата ще внесе отново законодателни предложения във връзка с тези проблеми и се надява този път да има разум и те да бъдат приети. 

Външен одит и мораториум за цените на водата иска Мая Манолова

Външен одит и мораториум за цените на водата иска Мая Манолова

Дали премиерът не иска да даде на концесия цялата водна структура, пита тя

"Подготвяме законопроект, с който да се забрани внос на битови боклуци и болнични отпадъци от трети страни, извън ЕС, в България, защото в момента сме един разграден двор.

Правителството на Борисов превърна България в сметище за тези 10 години на управление. Почти през ден се появява информация за нова нерегламентирана площадка за боклуци. Имаме отговор от министъра на околната среда и водите, че за пет години от трети страни, извън ЕС, са внесени 734 хиляди тона боклуци", припомни Нинова.

Кметът на Перник хвали действията на Борисов, обаче надолу по веригата...

Кметът на Перник хвали действията на Борисов, обаче надолу по веригата...

Взел всичко в свои ръце

Тя подчерта, че за 10 години цената на водата е увеличена 3 пъти: "2009 г. беше средно 1 лв. за кубик, сега е 3лв. и продължава да расте, уж с цел инвестиции, но за тези 10 години е сменена 0,5 % от водопреносната мрежа и над 60% от водата изтича. Безхаберие, некомпетентност и корупция водят до това състояние.Трябва да се носи политическа отговорност, каквато е вотът на недоверие, както и наказателна отговорност, за да се види кой е допуснал това."

Според Нинова бягството от отговорност няма да спаси ГЕРБ от фактите: "В тези 17 пъти, когато сме поставяли въпроса за водата в Перник, имаме много ясни отговори от министрите, които казват, че язовирите са публично-държавна собственост и се управляват от министерството. От тези отговори става ясно, че министърът на околната среда и водите разписва всеки месец колко вода да се отича от язовира."

Откритият в Плевен италиански боклук няма да се гори в ТЕЦ-а

Откритият в Плевен италиански боклук няма да се гори в ТЕЦ-а

Кметът недоумява как РИОСВ е заключила, че няма проблем с отпадъците

Тя допълни, че в тези отговори ставало ясно, че в язовир "Студена" са инвестирани 32 млн. за подводен ремонт и че през август 2019 г. е подписан договор за изграждане на ВИК инфраструктура за 106 млн. лв. за промяна на водопреносната мрежа.

"Въпросът е какъв е резултатът? Виждаме го - никакъв. Водопреносната мрежа тече като лейка. Къде са парите от тези два ремонта е въпрос на прокуратурата. ВИК операторът в Перник е предупредил за това състояние още през април тази година. Въпросът е защо не са взети мерки - от безхаберие, от некомпетентност, от прикриване на злоупотреби", попита Корнелия Нинова.

Борисов дава на Перник още 30 млн. лв. за справяне с ВиК кризата

Борисов дава на Перник още 30 млн. лв. за справяне с ВиК кризата

"Стават 35 млн. лв. дотук"

"Бягането и прехвърлянето на отговорност е типично в стила на управлението на ГЕРБ, винаги някой друг е виновен. Не можеш 10 години да управляваш, да държиш законодателната власт в парламента, да имаш пълната изпълнителна власт, областните управители да са на ГЕРБ и да кажеш, че е виновен някой друг. В годините назад постоянно се сменят министри, областни управители, които горят като бушони. Нищо не се променя, политиката продължава. Отговорността е една единствена - човекът, който назначава, контролира и управлява тези хора е министър-председателят. Трябва да се смени моделът, но докато това правителство е на власт, няма да има промяна", настоя Нинова.