Да се направи външен одит на водния сектор и да се свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента заради водната криза. За това настоява доскорошният национален омбудсман и настоящ лидер на гражданско сдружение "Изправи се" Мая Манолова.

Според нея бездействие и умишлени действия на институциите водят до водна криза в страната. Това станало ясно от доклада на КЕВР. Водната криза ще се задълбочава и ще засяга все повече български граждани. Това застрашава националната сигурност, категорична е Манолова.

Припомняме, на 28 декември 2019 г. Манолова постави няколко конкретни въпроса на премиера Бойко Борисов след като той спомена идеята си за единен монопол на водоснабдителните дружества.

"От 28 ВиК-дружества в областните градове, 27 се управляват от държавата (без София) - със 100 % или над 51 % държавна собственост, като те масово не изпълняват бизнес-плановете си. Затова отговорността за водната криза в България е изцяло на министъра на регионалното развитие и на министър-председателя, който е на поста до 10 години", пише в позицията си Манолова. 

Воден апокалипсис в страната не се задава, успокоява МРРБ

Воден апокалипсис в страната не се задава, успокоява МРРБ

Само язовир "Бебреш" в Ботевград е критичен

Тя е категорична, че в регулаторния орган КЕВР има политическа намеса, която блокира работата й. Водната реформа, в България е провалена - загубите на вода в мрежата са над 60 %, до над 80 % на места, цената е непоносима за хората и несъотносима с европейските стандарти за качество, пише Манолова.

Има градове, където със съдебни решения водата е обявена за негодна за пиене. Над 100 населени места в 11 области са на воден режим, а освен Перник, Плевен, Габрово и Ловеч, режим се очаква и в Шумен, Търговище, Ботевград, Сливен, дори Варна и Бургас

БСП десетки пъти алармирали за водата и боклука, но никой не ги чул, оплака се Нинова

БСП десетки пъти алармирали за водата и боклука, но никой не ги чул, оплака се Нинова

Предлагали и решения

Водата поскъпва във всички области от 1 януари, не само в осем (Враца, Русе, Шумен, Перник, Силистра, Благоевград, Разград и София област). В другите цените са увеличени, а плановете за инвестиции на ВиК-дружествата в мрежата са в точката на замръзване. Тоест, Перник е само върхът на айсберга, смята Манолова. 

Искат Перник по-скоро да избере изпълнител на аварийните дейности

Искат Перник по-скоро да избере изпълнител на аварийните дейности

Продължава ремонта на другата авария в пернишкия кв. "Църква"

Манолова иска правителството да обясни на гражданите къде са и за какво са похарчени 500 милиона лева от държавния бюджет, с които още през юли 2018 г. беше увеличен капиталът на Държавната консолидационна компания (ДКК) за ремонт на 418 язовира, обявени в аварийно състояние.

Сега само около 180 от язовирите са възложени за ремонтиране, а отчетите на ДКК не отговарят на въпроса дали сумата от 500 млн. лева е изразходвана за ремонти, пише в позицията си Манолова. 

Нено Димов и Петя Аврамова да понесат политическа отговорност иска бивш министър

Нено Димов и Петя Аврамова да понесат политическа отговорност иска бивш министър

България е сред последните 5 страни в Европа за водни ресурси, каза Джевдет Чакъров

Въпреки осемте стратегии, плановете и документите, има водни режими за близо половин милион граждани, а цените са непосилни за хората. От движението искат скоростна реформа във водния сектор.

В девет точки от гражданската формация искат яснота за кризата във водния сектор.

  1. Президентът да свика КСНС за състоянието на водния сектор с оглед непосредствената опасност от въвеждане на водни режими в почти цялата стана и трупащото се в обществото напрежение.
  2. Да се възложи независим външен одит на водния сектор в България, в това число на ВиК-дружествата, язовирите и водните асоциации и свързаните с управлението им органи, инфраструктура и парични потоци. Независимо дали затова ще се ползва експертизата на Световната банка или друга организация, одитът да се възложи съгласно международните и европейски стандарти.
  3. Да се смени съставът на КЕВР, създадена като регулатор по европейска директива. Мотивът е неизпълнение на задължението за независимост и поддаване на политическо и партийно вмешателство. Новите членове да се излъчат от гражданското общество, експертните общности и браншовите организации, а не от партиите.
  4. Постоянната действаща подкомисия за наблюдение на дейността на КЕВР към Комисията за енергетика в 44-ото Народно събрание да бъде разпусната и да не се заплаща на депутатите за участието им в нея. Тя е провела едно заседание на 21.03.2019 г. за природния газ и ел. енергията, и нито едно заседание за ВиК-сектора през 2019 г.
  5. Премиерът да нареди проверка къде са и как са изразходвани 500 млн. лева, с които се увеличи капиталът на Държавната консолидационна компания през юли 2018 г. за ремонт на 418 язовира. Колко от язовирите са ремонтирани през изминалите оттогава 18 месеца, след като официалните данни са за възложени за ремонт една 182 от посочените 418 язовира. Каква част от сумата е изразходвана?
  6. Премиерът да отговори публично дали зад обявеното му намерение за създаване на общо държавно ВиК-дружество се планира отдаването на концесия на тъмно, задкулисно и чрез корупционни схеми на цялата ВиК-мрежа на държавата и това свързано ли е с намерение за нов голям заем. Каква ще е цената на водата и качеството на услугата за гражданите, ако това се реализира?
  7. Прокуратурата да извърши проверки, за да установи има ли нарушаване на публичния интерес във ВиК-сектора и да предприеме действия според правомощията си. Да се търси наказателна отговорност за безстопанственост и неизпълнение на служебните задължения на министри, ресорни заместник-министри, управители на ВиК-дружества, водните асоциации, ръководствата на Държавната консолидационна компания, Държавното предприятие за управление и стопанисване на язовири и др. длъжностни лица, чиито действия или бездействия са довели до недостиг на водоснабдяване за населението.
  8. Да се възложи проверка - от страна на Прокуратурата, ДАНС и Сметната палата или с Акт на Народното събрание - на верността и точността на данните в изготвените от КЕВР сравнителните анализи (доклади) на ВиК-сектора в България, в чиято коректност имаме разумни и доказуеми основания да се съмняваме.
  9. Докато не се преустанови режимът в областите без вода и не приключи независимият международен одит на сектора, да се наложи мораториум върху повишението на цените на водата.

Припомняме, бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г.

За кризата с водата в Перник се разбра дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Бивш директор на дирекция "Управление на водите" в МОСВ заяви, че 1/3-та от язовир "Студена", който снабдява Перник и околните села с вода, е била безпричинно източена. Източването било през втората половина на 2018 г. ВиК Перник разполагат със собствен ВЕЦ към язовир "Студена".

Според заключението от проверката на Районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата

Водната криза в Перник - правителствена грешка

Водната криза в Перник - правителствена грешка

Поговорката "вода гази - жаден ходи" е правителствена политика според Зарков