"На среща с кмета на Перник Станислав Владимиров беше обсъдена и нуждата общината да ускори процедурите по избор на изпълнители на аварийните дейности".

Това пише в съобщението на МРРБ след посещението на министъра на икономиката Емил Караниколов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Перник.

По думите на кмета Владимиров пред представителите на изпълнителната власт преди края на следващата седмица вече ще бъде възложен ремонтът на квартал "Църква". А поетапно общината ще възлага аварийните ремонти и по останалата част от ВиК мрежата, за които правителството, на 31 декември 2019 г., преведе на община Перник над 30 млн. лв

"С 30-те милиона лева, които правителството отпусна спешно предстои ремонт на водопроводната мрежа в този квартал, както и на други части на града", каза  заместник регионалният министър Нанков, който преди бе регионален министър, но бе уволнен след катастрофата край Своге през 2018 г., при която загинаха 20 души.

Продължава отстраняването на аварията на водопреносната мрежа в пернишкия квартал "Църква", съобщиха от МРРБ. 

До обяд аварийни екипи отстраниха една от двете големи аварии в квартала и водата бе пусната, но все още се работи по другата авария с помощта на екипи от други градове.

Кметът на Перник хвали действията на Борисов, обаче надолу по веригата...

Кметът на Перник хвали действията на Борисов, обаче надолу по веригата...

Взел всичко в свои ръце

Вече има резултати от мерките, които бяха предприети, заедно със спелеолога Атанас Русев, по добив на вода от пещерите. Дебитът е нисък, но се полагат усилия за неговото увеличаване, информират от МРРБ.

От ведомството информират, че била раздадена и част от минералната вода, която се осигурява на бедстващия град в координация с Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Минералната вода се разпространява по график на община Перник, в който от 18 ноември 2019 г. е въведен воден режим. 

Кметът на Перник убеждава: БСП не се заиграва със страховете на хората

Кметът на Перник убеждава: БСП не се заиграва със страховете на хората

"Надявам се да няма лични нападки и сблъсъци"

Бедствено положение на територията на Перник бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември 2019 г.

За кризата с водата в Перник се разбра дни след местните избори, които бяха спечелени от БСП и Станислав Владимиров. Той обаче е категоричен, че вина носят управляващите и сигнали за опасност е имало още в началото на годината. Кризата струва постовете както на областния управител Ирена Соколова, така и на управителя на ВиК Перник.

Бивш директор на дирекция "Управление на водите" в МОСВ заяви, че 1/3-та от язовир "Студена", който снабдява Перник и околните села с вода, е била безпричинно източена. Източването било през втората половина на 2018 г. ВиК Перник разполагат със собствен ВЕЦ към язовир "Студена".

Според заключението от проверката на Районната прокуратура има данни за безстопанственост, затова и производството бе прехвърлено към Специализираната прокурата.

Премиерът Бойко Борисов видя "февруарски сценарий" срещу управлението (с протести срещу поскъпването на тока падна неговият първи кабинет - б.р. На 20 февруари 2013 г. правителството "Борисов-1" подаде оставка след Антимонополните протести, започнали на 5 февруари 2013 г.).

Сегашното правителство ("Борисов-3") ще даде още 30 млн. лева за справяне с кризата.

В отговор на обвиненията на Корнелия Нинова министърът на околната среда и водите Нено Димов определи именно БСП като най-големият провал във водния сектор.