В сътрудничество с Kantar public, отделът за наблюдение на общественото мнение на Европейския парламента прогнозира разпределението на местата, пресметнати на базата на намеренията за гласуване в отделните държави членки спрямо вече съществуващите политически групи.

Тъй като не може да са предскаже бъдещия брой и състав на парламентарните политически групи, тези прогнози за състава на следващия Европейски парламент са основани на структурата на Парламента, чийто мандат изтича, и трябва да се възприемат като извадка от сегашната политическа ситуация, както е представена в проучванията относно намеренията за гласуване.

Снимка 418845

Източник: Европейски парламент

На основата на сегашните намерения за гласуване в ЕС28, 751-те места в следващия Парламент ще бъдат разпределени по този начин.

От 2014 г. насам, на националните сцени са се появили нови политически формации, които, според сегашните данни от проучванията на общественото мнение, са в състояние да получат места на следващите избори.

Прогнозите за техните места са поставени в категория "други", тъй като те в момента те не са част от нито една от политическите групи в ЕП и не са членове на Европейска политическа партия. Тъй като не може да се предполага с коя политическа група те ще решат да се асоциират след изборите, тази категория е разделена поравно от лявата и от дясната страна на пленарната зала.

Снимка 418846

Източник: Европейски парламент

Нито една от анкетите, използвани за пресмятането на прогнозираните места, не е поръчвана от Европейския парламент.

Това са публично достъпни проучвания на общественото мнение, публикувани от ясно идентифицирани национални институти в отделните държави членки. Използвани са само анкети от надеждни източници. 

Снимка 418848

Източник: Европейски парламент

Според прогнозата за България, ГЕРБ и БСП ще са с по 6 евродепутата в новия ЕП след изборите на 26 май. ДПС ще са с двама, а ВМРО, "Демократична България" и ВОЛЯ с по един.

От началото на годината до момента намалява разликата между двете водещи партии в България. Ако през февруари БСП получава около 30% от гласовете, а ГЕРБ над 35%, то в момента БСП е с 32,8% одобрение, а ГЕРБ е под тях с 32,7%.

Разпределението в самия ЕП - ЕНП остава с най-голям блок от 180 евродепутати, след тях са социалистите и демократите със 149 евродепутати, а АЛДЕ са трети със 76 представители.

Снимка 418847

Източник: Европейски парламент

Всяка прогноза е допълнително обяснена в Доклад относно развитието на политическата обстановка, който може да бъде свален тук.