Правителството да не наблюдава и да не изчаква да му предоставят един пакт, който то, минавайки на път за летището през парламента, да ни съобщи, че е приело, а да седне на масата на преговорите и ясно и категорично да покаже кои са позициите на България.
Това заяви Румен Овчаров на брифинг в НС за българската позиция за Пакта за Еврото +.

Декларацията, че вече не сме YES MAN-и е много хубава, допълни той.
Депутатът подчерта, че вярва, че сега финансовият министър Симеон Дянков събирал сили в САЩ, за да "разкаже играта" на европейците за пакта.

Този документ не решава проблемите с кризата, изтъкна Румен Овчаров. Според него Пакатът за Еврото + решава проблемите само на "двамата големи" в ЕС - Германия и Франция. Червеният депутат посочи, че документът е дебалансиран. Той призова правителството да насочи усилията си да защити българските интереси.

Пламен Орешарски пък се притеснява, че ще бъде вдигната вноска в така наречения стабилизационен фонд, след като Португалия поиска финансова помощ от ЕС. Притеснението идва от съмненията му, че и други страни членки, по-големи от Португалия, може би ще поискат подобна помощ.

Георги Кадиев от своя страна се обяви категорично против изравняване на корпоративния данък, както и за замразяване на доходите. Според него правителството трябва да изкаже определени забележки в тази насока. Трябва да се противопоставим и на идеите в пакта за вдигане на пенсионната възраст.

От своя страна ГЕРБ коментираха, че БСП тълкуват грешно текстовете в Пакта за Еврото +.
По думите на Делян Добрев от ГЕРБ в пакта не става въпрос за уеднаквяване на данъчната ставка в страните от общността.

Социалистите, смята Делян Добрев, тълкуват неправилно и текствоете за доходите. Според депутата се обмисля евентуалното премахване на заплахите за конкурентоспосбността на европейската икономика.

"Големите от ЕС говорят за това, че държави като България правят дъмпинг на стойността на работната ръка", посочи Добрев и допълни, че страните в ЕС нямат интерес да се постави ограничение на ръста на заплатите у нас.
По думите му, ГЕРБ застава зад идеите в пакта - за стабилност на банковия сектор и повишване на заетостта.