За ред и отговорност при контрол на пандемията настояха от БСП.

Лидерът на столетницата Корнелия Нинова настоя да се прилага националният план при грипна епидемия, приет още през 2006 г. В него има ясни разписани срокове и действия. Той се ръководи от вицепремиер, като в него участват заместник-министри.

Червените искат този план да се дебатира в Народното събрание и да се прилага от правителството. Сега е време да сложим ред, да има отговорност, подчерта Корнелия Нинова. Левите инициират разискване в зала за прилагането на този план.

Тя припомни началото на пандемията. "Създаде се паника у населението с непремерени изказвания за катафалки, трупове. Променяха се решения в рамките на 24 часа, което доведе до хаос в обществото, в икономиката", обвини лидерът на левите. Държавният резерв не беше подговен за реакция в първия момент, по думите й. Не бяха защитени лекарите, някои отказваха да влязат необезопасени в инфекциозните отделения, каза още Нинова.

Социалистите искат ясен план за действие с грижа за хората.

Здравната система е обезпечена с предпазни средства. Това стана ясно от думите на здравния министър Костадин Ангелов в отговор на декларацията на червените. България се намира на едно от последните места по заболяемост, похвали се той. Страната ни се справя с пандемията.

Епидемията в нашата държава е контролирана, мерките са навременни и достатъчни, изтъкна министър Ангелов. Планът, за който Нинова настоява, бил за грипна епидемия, а пандемията от коронавирус изисквала други мерки. Министърът посочи, че този вирус изненадал всички в целия свят. Предварителните очаквания за него не се оправдали. Той защити всички мерки, предприети от държавата до момента.