Предлагам на колегите от всички партии да седнем разумно с аргументи и да разговаряме за решаване на въпроса здравеопазване - без лобистки интереси, без интереси на фирми или частни болници. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в Кюстендил.

Настояваме за изцяло нов модел в здравеопазването със смяна на главното в него - сега това са финансите, нека в центъра да бъде пациентът, лекарите и медицинският персонал", категорична е Нинова.

По думите ѝ е добре разговорът да бъде проведен преди бюджетната процедура.

Лидерът на червените представи предложенията на БСП по проблемите. По първия проблем с кадрите - лекари и медицински персонал, Нинова изтъкна нуждата от Наредба за формиране на работните заплати в държавните болници с базова заплата, както и стипендия за обучение по медицина от държавата, но с ангажимент - завършилите да работят 5 години в България.

Тя посочи като решение и финансиране на специализации в чужбина, но също с ангажимент за работа в България след това.

Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни

Ананиев предлага два модела за здравеопазването ни

Реформата е закъсняла, по мнението на здравния министър

За пациентите - предлагат всеки да има лично медицинско досие, което да го следва навсякъде с пълна информация за заболявания, лечения и профилактика. За здравноосигурените - пълен безплатен достъп до здравеопазването. За здравно неосигурените - държавата да гарантира базов пакет за медицински услуги. За лекарствата - намаляване на ДДС.

Ежегодно държавно определяне на цените от реимбурсния списък и контрол върху изпълнението. И четвърто, да се премахне статутът на болниците на търговски дружества. Здравето и здравеопазването не могат да бъдат обект на търговия", посочи още Нинова.

Тя обясни, че от БСП предлагат регионална структура на здравеопазването, в която в един регион да се обединят спешна, доболнична и болнична помощ и да се управляват на регионален признак.

Семерджиев: Новият здравен модел на Ананиев е по-лош и от предишния

Семерджиев: Новият здравен модел на Ананиев е по-лош и от предишния

Споменатите 50 млн. лева за заплати на медиците не са дадени допълнително

Председателят на БСП изтъкна, че решаването на проблема вече не касае само здравния статут на българските граждани.

"Заради такова закриване на болници, много хора напускат регионите. Като няма училища, болница, работа - напускат и отиват в големите градове или в чужбина", подчерта социалистката.

Това поставя въпроса за здравеопазването в контекста на демографската катастрофа.

В Кюстендил Нинова засегна и въпроса с черешопроизводството. Тя поясни, че черешопроизводителите са споделили, че продукцията им се изкупува между 60 и 80 стотинки, а берачите на череши вземат по 50 стотинки.

Нашите кандидати за кметове ще поемат този ангажимент - създаване на борса, на която да има гарантиране на изкупни цени и създаване на преработвателно предприятие в региона на Кюстендил, завърши Нинова.

Ананиев предлага наесен нов здравноосигурителен модел

Ананиев предлага наесен нов здравноосигурителен модел

Нормативните изменения ще бъдат внесени в парламента през есента

Припомняме, преди 8 месеца от Министерство на здравеопазването пристъпиха към промяна на здравноосигурителния модел в България с предложение за два модела: единият е пълна реформа с демонополизация на НЗОК, а другият с включване на допълнително здравно застраховане.

Беше организирано и обществено обсъждане по темата, което макар и да премина по-формално предизвика вниманието на редица организации.