Да започне операцияГербери" предлагат от БСП.

Това искане е във връзка с прокарването на лобистки текстове от страна на депутати от ГЕРБ. Над 20 различни лобистки текста има от началото на този парламента, изтъкна Антон Кутев.

Затова социалистите дават списък с лобистите от ГЕРБ, който да бъде разгледан от Етичната комисия в парламента. Лобистите трябва да останат извън Народното събрание, категоричен бе той.

Засега в списъка влизат тримата депутати от ГЕРБ, прокарали скандалния текст от Закона за наркотичните вещества - Лъчезар Иванов, Светлин Танчев и Пламен Цеков. По думите на Антон Кутев прокуратурата вече се е заинтересувала от този случай.
Според БСП тримата трябва да бъдат разследвани и затова е редно да се откажат от имунитета си.

По думите на Антон Кутев седмичният оборот на „ГЕРБ ООД" възлиза поне на 20 милиона лева - толкова е печалбата от прокарания текст

В списъка който подготвяте ще влязат поне 6-7 лобисти от ГЕРБ. Първа пътеката е прокарала Искра Фидосова, според Кутев, със Закона за нотариусите. Социалистите са убедени, че няма как парламентарния шеф Цецка Цачева да не знае за случващото се в парламентарната група на ГЕРБ.

Собствеността върху газовите тръби и реализацията на АЕЦ "Белене"притесни социалистите. От БСП настояват държавата да има дял върху тръбите и централата.

Според Явор Куюмджиев ГЕРБ напълно са се провалили в енергийната си политика, както и с енергийните проекти. Забавени са газовите връзки със съседните страни, смята още той. БСП категорично настоява правителството да внесе яснота какво ще прави в енергетиката.

Категорично настояваме "Белене" да остане държавен проект, като държавата запази 51%, настоя Куюмджиев. Според него стратегическият инвеститор, който се търси за централата, трябва да бъде избран прозрачно.

Помолен от news.bg да коментира разпространените по-рано днес данни от СДС за цената на природния газ от Русия, Явор Куюмджиев заяви само: „Цената на газа е нещо много динамично."

Според него таблицата, разпространена от СДС, не посочва цената и цифрите в нея не означават, че страната ни купува скъп руски газ.

Той припомни, че цените на газа се определят и на база на стойността на петролана международните пазари. През 2008 година барел се е продавал за над 150 долара.

„В дългосрочен план цените на газа за България са сред най-евтините в ЕС", категоричен е Куюмджиев. Според него ако България се откаже от собствеността върху тръбите, по които ще преминава газа от „Южен поток" може да се постигне по-ниска цена на газа с 1-2% или максимум с 5%.

Той обаче е категоричен, че евентуалната цена с 5% по-ниска не се струва цената, страната ни да загуби собствеността върху съоръженията. Това означава, че се лишаваме и от възможността да печелим от транзитните такси.