БСП има сериозни резерви по отношение на предложения бюджет за 2024 г. Това заяви депутатът от БСП Румен Гечев пред БНР.

Той отправи остри критики към проектобюджета на Асен Василев. По думите му в бюджета липсват ясни социални политики. Гечев бе категоричен, че БСП няма да го подкрепи.

Няма никакви политики, а само наливане на повече пари, поясни депутатът. Той посочи, че подкрепа може да има само към отделни елементи и разумни неща, като повишението на разходите и поддържането на заплатите на учителите, лекото увеличение на заплащането на преподавателите във ВУЗ-овете, както и увеличение на средствата.

Румен Гечев постави въпросителни и върху съответствието на предложения бюджет със стандартите на Европейския съюз. Народният представител изтъкна, че бюджетът не е социален. Това е бюджетната политика на страните членки на ЕС. Нищо ново няма в подхода на този бюджет за 2024 г. в сравнение с последните почти 15 години, допълни той.

Според него това правителство продължава да си провежда политиката "болен здрав носи". Основната част от данъците се плащат от бедните и долните слоеве на средната класа. И бедните, и богатите продължават да плащат 10% данък, допълни Гечев.

В Европа бюджетните разходи се движат около 50 и над 50% от БВП. Това правителство продължава неприемливата за нас традиция да поддържа бюджетни разходи и приходи около 40% от БВП. Разликата е при БВП около 205 млрд. лева, е 20 млрд. лева, които не минавата през българския бюджет, сравнено с политиките на нашите партньори в ЕС, каза още депутатът от БСП.

Борисов се закани със сериозен отпор за Бюджет 2024

Борисов се закани със сериозен отпор за Бюджет 2024

ГЕРБ няма да се даде Асен Василев да ги прецака с бюджета