Депутатът от БСП Румен Гечев е изненадан от думите на Асен Василев от вчера вечерта, че "Продължаваме промяната" не разглеждат вече БСП като потенциален коалиционен партньор.

Вчера следобед той говорил с депутати и от двете парламентарни групи - визираше ПП и ДБ - и разговорът бил да продължат "да правим всичко възможно да се държим в пакет", което би облекчило преговорите с други партии за излъчване на правителство от този парламент.

Румен Гечев разчита думите на Асен Василев като послание, че "Продължаваме промяната" не искат да се състави правителство и отиваме на избори.

Не може да се поставят условия на БСП да се откаже от хартиената бюлетина и да промени позицията си, тъй като от БСП не само не могат да го приемат, като решение на колективните органи на партията, но биха могли да издигнат контра послание и условие - например ПП и ДБ да променят позицията по външната си политика, която социалистите смятат, че вреди на България, обясни Румен Гечев.

Въпреки това депутатът увери, че социалистите в парламента ще продължат да работят за приемане на реален бюджет за 2023 г., тъй като считат, че внесения удължителен бюджет е измиване на ръцете от страна на служебния кабинет, а самото действие е недостойно, непрофесионално, а и незаконно.

Десислава Атанасова пита БСП носят ли заедно отговорност на бюджета

Десислава Атанасова пита БСП носят ли заедно отговорност на бюджета

За Нинова Борисов го играе добрия Дядо Мраз

На въпрос дали не биха подкрепили трети мандат, с което да влязат на практика в коалиция с ГЕРБ, Румен Гечев повтори, че БСП няма да подкрепят правителство в коалиция с ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", но не изключи вариант за подкрепа на програмно правителство за приемане на бюджета и избори през пролетта, лятото или до местните избори. Това няма да е коалиция с ГЕРБ, а политическо отговорно поведение в настоящата ситуация, по думите на Румен Гечев, иначе бихме продължили да се намираме в политически цайтнот.

Янев не изключва да заеме премиерския пост

Янев не изключва да заеме премиерския пост

Ще участва в разговори с всички политически сили в парламента за съставяне на правителство