Името на коалицията е познато, утвърдено и в цялото общество се свързва 20 г, единствено и само с БСП, а търговската марка "Коалиция за България" е собственост и принадлежи на "Българската социалистическа партия". Това пише в позицията на БСП изпратена до медиите по повод регистрацията на АБВ за предстоящите евроизбори. 

По думите им желанието на АБВ да регистрират коалиция със същото наименование има за цел да въведе в заблуждение и да доведе до объркване на избирателите, които ще гласуват в престоящите избори за Европейски парламент. 

Според БСП това е нарушение на основните принципи за справедлив изборен процес, съгласно Изборния кодекс на страната, и в тази връзка не трябва имитираща коалиция да бъде регистрирана в ЦИК.

АБВ регистрира в ЦИК "Коалиция за България"

АБВ регистрира в ЦИК "Коалиция за България"

За обвиненията на БСП Румен Петков заяви, че на тях все някой нещо им краде

От централата на партията припомнят, че "Коалиция за България" е създадена през 1999 г. от БСП и други по-малки, идейно близки партии. До 2014 г. "Коалиция за България" е участвала във всички проведени избори - Парламентарни избори (2001 г., 2005 г., 2009 г.); Президентски избори (2001 г., 2006 г.); избори за Европейски парламент (2007г., 2011 г., 2014 г.); Местни избори (2003 г., 2007 г., 2011 г.) и в стотици нови и частични избори, извън редовните местни.

Те подчертават, че с регистрацията на "Коалиция за България" за участие в изборите за ЕП ще бъдат нарушени редица закони на страната - в това число Изборният кодекс, Законът за политическите партии, Законът за защита на конкуренцията, Наказателният кодекс, Законът за марките и географските означения и редица Европейски нормативни актове.

Боян Дуранкев оглави евролистата на "Коалиция за България"
Обновена

Боян Дуранкев оглави евролистата на "Коалиция за България"

Утре ще се регистрират в ЦИК

От БСП настояват ЦИК да се съобрази с това и да не допуска до регистрация коалиция от партии с наименование "Коалиция за България" за участие в изборите за членове на Европейския парламент през май 2019 г.

Червените допълват, че ще защитават правата си пред съда, всички международни органи и институции.