От БСП изказват вече своите притеснения по отношение на действията на новото управление.

Държавните агенции, които правителството на ГЕРБ смята за закрие, работят хора, посочи Антон Кутев, член на Изпълнителното бюро на БСП.

Не може ли да преструктурираме агенциите, защо ще ги закриваме?", попита той.
Освен това червените са притеснени от противоположните изказвания на министрите на ГЕРБ.

Като пример Антон Кутев посочи идеята на финансовия министър Симеон Дянков да закрива агенции, а колегата му Мирослав Найденов, министър на земеделието, иска да разкрива Агенция по храните.

От БСП се безпокоят и за бъдещето на ДАНС. Дали и тази агенция ще бъде закрита.

Пред news.bg вътрешният министър Цветан Цветанов каза категорично, че няма да бъде закрита.

Изказванията на новия финансов министър Дянков имат разрушителната сила на природно бедствие", посочи Антон Кутев.

Като пример той даде предизборните изказвания на ГЕРБ за сключването на предпазно споразумение с МВФ, като преди дни от управляващата партия са изразили противоположна позиция - че за момента такова не е необходимо.

Кутев изтъкна още и друго обещание на ГЕРБ - за 5% намаление на социалните осигуровки, което последствие се оказало, че ще се случва поетапно.

Според Антон Кутев новият финансов министър притежава „поразяваща уста и нисък коефициент на действие".

Има коефициент на вредно действие при него", допълни още Антон Кутев.

Относно харчовете на кабинет Станишев в последните дни на управление Кутев изтъкна, че такива всъщност няма. 170 милиона лева е бил излишъкът до юни.

От БСП не могат да си обяснят откъде се е появила дупката в бюджета. Според Кутев кабинетът Борисов не може да си осигури пари в бюджета и затова се оправдава с харчове на предходното правителство.

Той е категоричен, че акцията на финансовия министър Симеон Дянков по българските граници за внос на плодове и зеленчуци от Гърция и Турция няма да помогне. Доматите и краставиците от Турция и Гърция са безмитни, уточни Антон Кутев.

От БСП са притеснени, че важен сектор като енергетиката ще бъде приватизиран на безценица на кабинета Борисов.

Говорителят на БСП Корнелия Нинова още веднъж се обяви категорично против „раздробяването" на БЕХ.

„Прогнозата ни, че правителството на ГЕРБ ще приватизира важен сектор на енергетиката за жълти стотинки ще се случи", каза Нинова.

По повод изнесените данни от кабинета Борисов за разходите на Информационно обслужване Корнелия Нинова заяви: „Нека се правят проверки. Не се притесняваме."

Тя изтъкна, че последната дума ще имат съда и прокуратурата и призова новите управляващи да не хвърлят голословни обвинения. Нинова посочи още, че социалистите са подкрепили създаването на комисията Станишев, както и че са подкрепили предложението на ГЕРБ в Сметната палата да направи одит на Министерски съвет.

Според нея обаче това са двойни безсмислени проверки. От БСП също така се обявиха категорично против замразяването на пенсиите и заплатите до средата на 2010.