Левицата изнесе първата лобистка поправка на управляващите. Червеният депутат Атанас Мерджанов я откри в Закона за чужденците, където се предлага да се получава разрешение за пребиваване след инвестиция в имот размер на 100 000 лева. Тук става въпрос за откровен лобизъм, ядоса се Атанас Мерджанов.

Поправката станала някак изненадващо. Проектът на МС предполага разрешение да се дава след инвестиция от 600 000 лева. До вътрешна комисия някак изненадващо за червените тази сума пада до 100 000 лева. Затова и те виждат лобизъм в тази поправка.

Мерджанов предупреди, че становището на всички служби е за по-голяма инвестиция.

И колегата му Красимир Янков се възмути от "срамежливата" смяна на двете суми. Какво се опитвате да направите с тази срамежлива промяна, попита социалистът. Не подценявайте българските граждани, те знаят защо го правите, ядоса се депутатът.

Червените ще внесат на второ четене промяна, с която този текст да отпадне.

Бъдещето с ГЕРБ е черно, продължи щурма си БСП
Обновена

Бъдещето с ГЕРБ е черно, продължи щурма си БСП

Според Нинова кабинетът ГЕРБ 1 бил изгонен от народа с окървавени протести

Заместник-вътрешният министър Красимир Ципов обясни, че става въпрос за даване на едногодишно разрешително за пребиваване. Темата била обсъдена в междуведомствена група, в която са участвали представители на службите за сигурност.

Само двама чужденци са получили едногодишно разрешение е рамките на три години при условието за инвестиция от 600 000 лева.

Въвеждат статут "лице без гражданство" с промени в Закона за чужденците

Въвеждат статут "лице без гражданство" с промени в Закона за чужденците

До 4 април се обсъждат промените

Коя лобистка група направи това лобитско предложение, ядоса се отново Атанас Мерджанов. Той не отстъпи от позицията си и обвини управляващите в лобизъм. Проектът все пак мина на първо четене в пленарна зала.