Още 50 организации на БСП от цялата страна изразяват подкрепа за прекия избор на председател. На опитите с лъжи и спекулации да се провали прекия избор реагират още над 50 организации на партията от повече от 10 области в страната.

Местните структури излизат с декларации в подкрепа на възможността им да проведат пряк вот за председател. Това се случва за първи път в близо 130 годишната история на партията и е най-демократичния начин за избор на лидер с участието на всички членове, според левите.

Въпреки всеобщата нагласа и твърдо установени правила за провеждането на избора, трима от кандидатите за председател изразиха съмнения, че вотът ще се контролира от централата на БСП на "Позитано" 20 в столицата и че са възможни манипулации, заради което изборът трябва да бъде отменен, недоволстват социалисти.

Кандидати за лидер на БСП искат спешен пленум и честен вот

Кандидати за лидер на БСП искат спешен пленум и честен вот

Те са притеснени как се произвеждат изброи в страната и в БСП

Местните организации, в чиито правомощия е цялата организация на избора, остро реагират на хвърлените в публичното пространство обвинения от трима от кандидатите за председател и към ЦИК на БСП заваляха декларации.

Социалисти от Благоевград, Ивайловград, Кюстендил, Гоце Делчев, Казанлък, Шумен, Плевен, Харманли, Гърмен, Поморие, Камено, Симеоновград, Долна Митрополия, Каспичан, Белоградчик, Долни Дъбник, Ново село, Кнежа, Чупрене, Елин Пелин, Кула, Искър, Венец, Левски, Хасково, Лясковец, Котел и десетки други общински организации на левицата са категорични в желанието си да упражнят правото си на глас, както и да организират и проведат коректно вота: "За първи път имаме право всички членове да избираме председателя на Българската социалистическа партия и няма да позволим да ни го отнемат. Отхвърляме категорично внушението, че не трябва да има пряк избор", пишат социалисти.

За избирателните списъци БСП чака данните от смъртността в редиците си

За избирателните списъци БСП чака данните от смъртността в редиците си

Разгледана е жалбата на Валери Жаблянов, Красимир Янков и Георги Тодоров

Възмутените реагират срещу част от кандидатите за председател, заради твърденията им, че се подготвя фалшификация на прекия вот: "Това е обида към общинските организации на партията, които правят списъците, определят СИК, мобилните и подвижни СИК. Заявяваме, че сме готови да проведем прекия избор."

"Остро осъждаме тези опити за спекулация", категорични са организациите по места. Те окачествяват действията на трима от кандидатите като провокативни: "Това е последния опит партията да бъде превзета и употребена".

Общинските структури на партията категорично отхвърлят вътрешнопартийните домогвания чрез бламиране на прекия избор да се дестабилизира БСП. "Ще проведем прекия избор за председател на БСП честно и почтено. Нашите структури са гарант за това. Няма да позволим партията да бъде отклонена от пътят й за алтернатива на страната", се заявява в десетките декларации от редовите членове на партията.

Трима кандидати за лидер на БСП с призив за честен вот

Трима кандидати за лидер на БСП с призив за честен вот

Настояват до сряда да бъдат обявени списъците на членовете на БСП с право да участват в избора на председател