БСП иска провеждане на президентските избори на 13 октомври. Това каза пред news.bg Михаил Миков, член на ръководството на партията и бивш неин председател в коментар на решенията, взети по време на провелия се днес Национален съвет на партията.

Той изрази удовлетвореност от факта, че пленумът е подкрепил неговото предложение за максимално бързо провеждане на президентските избори и е решил Изпълнителното бюро на БСП в спешен порядък да предложи на парламентарната група внасяне на проект на решение за максимално бързо провеждане на президентските избори на 13 октомври.

Малко преди това обаче Миков в речта си пред конгреса на социалдемократите заяви, че времевият отрязък за провеждане на президентските избори е 23-октомври - 23-ти ноември. 

„Очевидно е, че днес президентската институция е изчерпана и като авторитет, и очевидно е, че г-н Плевнелиев няма да се кандидатира. Очевидно е, че провеждането на референдум заедно с президентските избори създава друга динамика и организация”, коментира Миков.

По думите му сега попадаме в летния месец август и важно да бъде предложено това проекторешение за максимално бързо насрочване на изборите.

Миков уточни, че по Конституцията те не могат да бъдат насрочени по-късно от 13-ти ноември. Михаил Миков каза още, че по време на днешния пленум е взето решение да започне свикване на конференциите по номинации на конкретните кандидати от общинските организации.
Според Миков решението е малко е закъсняло, но такива са изискванията на устава на партията, който не може да бъде подменян.

В речта си Михаил Миков обясни, че левицата ще иска изборите да са колкото е възможно по-рано, защото забавянето им ще е  в полза на ГЕРБ, които имали и технически предимства със силата на изпълнителната власт. Освен това кампанията също ще бъде изключително къса.

Според него президентът и вицепрезидентът трябва да уважават парламентарната република и Конституцията, която утвърждава именно такъв модел на управление на държавата.

Михаил Миков подчерта, че политическа платформа за президентските избори трябва да е определена балансирана външна политика в страната и да очертае по-различен път за България – в която да присъства социалната държава.
„БСД може да бъде сериозен участник във формирането на тази платформа и да дадат сигнал за развитието на България, каквато обществото иска и каквато едрият капитал в България няма да позволи”, каза още Миков.