Знамето, издигнато на пилона "Рожен" вече се е разкъсало в краищата. За това сигнализираха общински съветници от БСП - Смолян.

Припомняме, че миналата година Рожен се сдоби с пилон, на който все още се вее българският флаг. Проектът беше осъществен от Фондация "Наследство в бъдещето" под патронажа на президента Румен Радев.

Още преди да бъде осъществен проекта от преглед на спонсорите на мероприятието стана ясно, че сред дарителите са и много държавни фирми. Някои от тях потвърдиха, други отрекоха, а трети изобщо не отговориха на запитванията на News.bg.

Идеята беше посрещната с широк обществен дебат и вместо да обедини нацията, успя да прокара поредния повод за разединение и скандали, подчертават от БСП. Съоръжението беше открито тържествено в първия ден на събора "Рожен 2023" и Радев използва повода за поредното назидателно слово по патриотизъм и родолюбие.

"Дотук добре - имаме пилон и знаме. Обаче след като си тръгнаха репортерите и камери, които го снимаха, дойдоха важните въпроси", пишат в прессъобщението от партията. А запитванията са:

  • Кой и с какви пари ще поддържа скъпото съоръжение? Особено през бурните зимни месеци.
  • Кой ще следи за безопасността? Според изнесената през лятото информация, пилонът е устойчив на вятър до 180 км/ч, а миналата година ветрове в почти цялата страна бушуваха със 150км/ч и предизвикаха множество щети, а в планините беше още по-страшно. Знамето вече се закъса. От последните медийни публикации по темата за пилон "Рожен" става ясно, че близкият до Радев Симеон Караколев възнамерявал да свика съвет, за да се реши съдбата на съоръжението през студените месеци. Първо, издигаме пилон, после се чудим какво ще го правим.
Румен Радев: Пилонът на Рожен ще ни напомня за нашите лични съдби

Румен Радев: Пилонът на Рожен ще ни напомня за нашите лични съдби

Днес казваме „не” на нихилизма и безродието, посочи държавният глава

Общинският съветник от БСП Иван Френкев е задал официално тези и много други въпроси на кмета на Община Смолян. Много родопчани предупреждаваха, че това ще се случи след първото влошаване на времето. До края на зимата скъсванията ще се увеличат, притеснени са от партията. Те припомнят, че атмосферните условия в района са тежки - вятър, сняг, дъжд и слънце не прощават.

Пилон "Рожен" беше широко афиширан като повод за гордост и символ на обединение.

" Абсолютно недопустимо е върху най-високия пилон в ЕС да се вее скъсано българско знаме", категорични са от БСП.

От партията призоваха президентската администрация да бъде ангажирана с подмяна на знамето поне два пъти в годината, или когато е необходимо. Средства в бюджета на Президентството ще се намерят. Ако трябва да намали огромния брой съветници и секретари. Това е достойното решение. Ако ли пък президентът се скрие или дистанцира, това означава, че за пореден път е използвал родолюбието на българина за собствените си цели. Президентът дължи отговори. Разкъсаното знаме е символ на служебната му власт.

Министърът на околната среда: Пилонът на Рожен е напълно законен

Министърът на околната среда: Пилонът на Рожен е напълно законен

Юлиян Попов коментира належащите екологични рискове