Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов каза, че строителството на пилона на Рожен е "извършено перфектно от гледна точка на законодателството". Той обяви това в интревю за БНР.

Петров отбеляза, че в "България нямаме ландшафтно законодателство, което да защитава гледката", като добави, че ще работи по въпроса, дали тя е обществена ценност.

За екологичните рискове след взривяването на язовирната стена при Каховка той каза, че "Рискът е преувеличен. Наблюдаваме нашето Черноморие в шест пункта. Постоянно се правят проби по 24 показателя."

Попов увери още, че е в контакт с министерствата на околната среда на Румъния и Украйна, както и че се извършват сателитни наблюдения. "Заплаха за българското Черноморие в близко време няма", обобщи той.

На тема вчерашния взрив в румънската петролната рафинерия, той увери, че "няма да доведе до замърсяване в Черно море".

Според министъра, още не се знае колко замърсяване е предизвикало изтичането в Дунав на 35 тона нефт.

Относно бедственото положение заради дъждовете във Враца, Криводол и Димово той коментира, че "българската инфраструктура не е адаптирана не само към климатичните промени, а към българския климат. Тя не е достатъчно устойчива."

На тема екологичния отпечатък при изграждането на магистрала през Кресненското дефиле той каза, че е неизбежен.

За строителството на пилона на Рожен той обясни, че няма нередности от гледна точка на законодателството. Петров отбеляза, че в "България нямаме ландшафтно законодателство, което да защитава гледката", като добави, че ще работи по въпроса, дали тя е обществена ценност.

Министърът коментира и българските амбиции да домакинства климатичната конференция на ООН през 2024 г. "Това събитие би могло да постави България във фокуса на внимание и в един процес на модернизация на българската икономика", обясни той.

ООН: Очаквайте мини по плажовете на Черно море заради язовир "Каховка"

ООН: Очаквайте мини по плажовете на Черно море заради язовир "Каховка"

Противопехотните мини са достатъчно леки, за да се носят по течението на голямо разстояние