Нямаме никакви различия със Светия синод. Това заяви пред bTV председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с протестната декларация на владиците срещу Закона за вероизповеданията.

Борисов помирява вероизповеданията

Борисов помирява вероизповеданията

Цветанов и Карадайъ декларираха съгласие

"Всичко, което беше поставено като тревожност от страна на Светия синод, смятам, че нямаме никакви различия. Правим разграничаване между собствени средства, които се събират от дейност, която осъществява българската църква, и това, което държавата за първи път ще направи, за да има субсидии за вероизповеданията в страната", заяви Цветанов. По думите му по този начин ще се има обществен ресурс, който ще се дава от държавата.
Изразходването само на този ресурс ще се контролира от държавата, а не на всичкия ресурс, както смятали владиците.

"Те са смятали, че контролът ще бъде върху всичко", уточни събеседникът.

Борисов увеличава заплатите и на свещениците, както на учителите

Борисов увеличава заплатите и на свещениците, както на учителите

15 милиона лева горен праг за финансиране на вероизповеданията

Припомняме, законопроектът за вероизповеданията беше внесен с подписите на Цветан Цветанов, лидерът на БСП Корнелия Нинова и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Представител на левицата обаче не е присъствал на срещата между църквата и властта.

Цветанов коментира и поведението на левицата напоследък - според него БСП имат една единствена цел и тя е да се стигне възможно най-скоро до предсрочни избори.

"От вчерашното гледане в правна комисия БСП бламираха председателката Корнелия Нинова, защото тя е съвносител. БСП имат една единствена цел - да има неприятности в държавата, да има безредици и да им се сбъдне мечтата - да отидем на предсрочни парламентарни избори и да имат служебен кабинет, който да бъде назначен от президента Радев", категоричен е зам.-председателят на ГЕРБ.

Относно липсата на кворум в НС и отказаната от ДПС помощ при гласуването на Закона за местното самоуправление, Цветанов заяви, че ГЕРБ не са засивими от друга парламентарна партия.

"БСП искат дестабилизация още след приключването на парламентарните избори през 2017 г., защото няма как БСП да влезе в управление без служебен кабинет и да бъдат служебно назначени. Ако се задълбочи политическата криза и има невъзможност за съставяне на правителство, служебният кабинет ще управлява достатъчно дълго време", допълни Цветанов.

БСП внася вот на недоверие за здравеопазването

БСП внася вот на недоверие за здравеопазването

Решението бе взето на днешния пленум

Според него евентуална политическа криза у нас ще убие инвеститорския интерес към страната ни и ще намали икономическия интерес. По този начин щял да се увеличи дефицитът в бюджета.

Цветанов допълни, че акциите на Специализираната прокуратура напоследък не са свързани с предстоящи избори.

Цветанов: Опозиция в парламента няма, не търсим конфронтация с Радев

Цветанов: Опозиция в парламента няма, не търсим конфронтация с Радев

Мнозинството е стабилно, убеден е председателят на ГЕРБ