БСП иска замяна на плоския данък с прогресивно облагане. Това обаче се предвижда в по-далечното бъдеще, когато страната ни е достатъчно финансово стабилна.

Това стана ясно от думите на лидера на БСП Сергей Станишев преди днешния ден на партията.

Валутният борде основата на финансовата стабилност на страната, изтъкна той, отричайки публикации в днешните вестници, че БСП ще „клати валутния борд".

Станишев заяви още, че едно от конкурентните предимства на България са ниските данъци. Според него това не трябва да остане така завинаги, тъй като ниските данъци компенсират слабото функциониране на други системи.
Лидерът на БСП е категоричен, че инвеститорите трябва да влагат парите си в България не само заради ниските данъци.

Припомняме, системата на плоския данък функционира в България от 2008 година,като бе приета законодателно от предишния парламент и въведена от тройната коалиция по настояване на НДСВ и при съпротивата на финансовия министър Пламен Орешарски. Ставката и в момента 10%.

Георги Пирински също отрече, че БСП ще се бори за отпадане на валутния борд. Пирински днес трябва да изнесе доклад пред съпартийците си, като в първоначалния му вид е било залегнало отпадане на валутния борд и на плоския данък.

Георги Пирински уточни, че след дълги дискусии в партията в последния вариант на доклада му е отпаднала идеята за отмяна на борда.
Замяната на плоския данък с прогресивно облагане остава обаче като предложение на левицата, но в далечна перспектива и при определени условия.

Прогресивното облагане е възможно, според Пирински, когато държавата започне да събира всички данъци и когато се създаде една сигурна среда, в която полският данък не е основен стимул за инвестиране.

Затова са необходимо работеща държава и действаща финансова система, категоричен бе Пирински.