Парламентарната група на "БСП за България" ще сигнализира ДАНС и ще иска изслушване на службите в Комисията за контрол на службите в Народното събрание заради украинския сайт "Миротворец", в който политици, общественици и журналисти са обявени за врагове на украинската държава. Това обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в парламента.

Тя призова колегите си депутати да питат украинската посланичка и дори да се намери контакт с президента на Украйна Володимир Зеленски защо след като България помогна на украинската държава по всякакъв начин - с хуманитарна, материална и военна помощ, сега политици, журналисти и общественици се обявяват за врагове.

Тя определи позицията на украинското посолство по темата като цинична и неприемлива за БСП. Как точно журналисти и Кристиан Вигенин заплашват националната сигурност на Украйна, недоумява Нинова. Информацията на сайта била използвана за научноизследователски, творчески и журналистически и цели. Творчество било да призоваваш за смърт, възмутени са левите. В кое нормално законодателство по света се призовава към убийства и се качват списъци на хора, запита Нинова.

Посолството на Украйна контраатакува: Само Русия настоява да води война

Посолството на Украйна контраатакува: Само Русия настоява да води война

Прехвърлянето на вината върху Украйна е опорна теза на руската пропаганда

Тя изтъкна, че управляващите използват само красиви думи по темата, но без реален резултат и действие. Няма никакво реално действие - да се извика украинският посланик, да разговарят със Зеленски, и нищо. Ходят по коридорите и казват как всичко това е лошо. Да, ужас е. Има правителство, има премиер, има външен министър и да реагират, в момента те управляват държава, настоя Нинова.

Според нея информацията в украинския сайт "Миротворец" нямало как да бъде провокация.

Заместник-председателят на парламента и депутат от БСП Кристиан Вигенин увери, че не се страхува за живота си, а по-скоро е разочарован и учуден, че в продължение на няколко дни държавата не предприема нищо. Той не преувеличава значението на сайта "Миротворец" и е видял какви призиви се съдържат в него. В Украйна се случват ужасни неща, но това не е причина по неясни критерии да се включват други хора в сайта, защото това е пряко нарушение на правата на личността и се издават политически и смъртни присъди чрез включването на хора в този сайт, посочи Вигенин. Той не иска случаят да се използва за пропагандни цели, но очаква институциите да защитят гражданите.

Русия обеща подобаващ отговор на "шизофренията на Чехия и България"

Русия обеща подобаващ отговор на "шизофренията на Чехия и България"

Конфронтационният потенциал е тревожен, за предприелите авантюри има последствия

Кристиан Вигенин добави, че не се е срещал с украинския президент Вoлодимир Зеленски, когато той е бил в София. Той вярва, че Украйна би следвало да спазва елементарни принципи, да спазва правата на човека и да изпълнява международните си ангажименти.

В пленарна зала от "Възраждане" поискаха вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел да бъде изслушана във връзка със списъка с врагове на Украйна в сайта "Миротворец". В декларация от името на парламентарната група Ангел Георгиев обяви, че партията ще сезира прокуратурата и ще изпрати писма до ДАНС и до президента Румен Радев, като ще настоява пред държавния глава НСО да предложи охрана включените в списъка българи. От "Възраждане" също предлагат и Народното събрание да гласува обща декларация по темата.

Радев: Украйна настоява да води тази война, но Европа плаща сметката

Радев: Украйна настоява да води тази война, но Европа плаща сметката

Точно в такива критични времена българските управляващи нямат собствено мнение

По-късно Нинова съобщи на нов брифинг в парламента, че парламентарната група на "БСП за България" е събрала пет подписа за свикване на извънредно заседание на Комисията за контрол на службите в Народното събрание - на двама души от левицата, на двама депутати от "Възраждане" и на генерал Атанас Атанасов от ПП/ДБ.

Социалистите искат председателят на комисията Даниел Митов да я свика на извънредно заседание половин час след редовното заседание на парламента, като от БСП настояват да присъстват шефовете на Държавна агенция "Национална съгурност" (ДАНС), Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), "Военно разузнаване" и Националната служба за охрана (НСО). Причината - шефовете на службите да информират депутатите по случая със списъка с врагове на украинската държава "Миротворец".

Нинова призова Митов да уважи правилника на Народното събрание и да свика заседанието на извънредната комисия. Митов откликна на призива и насрочи извънредно заседание на Комисията за контрол на службите за 14.30 ч. в сградата на бившия Партиен дом. Още вчера на Комисията по външна политика бил обсъден въпросът с украинския сайт "Миротворец", какви хора стоят зад него и какъв е този списък. През Комисията за контрол на службите и през Външна комисия ще направим необходимите проверки, тъй като няма значение към коя парламентарна група принадлежи български политик или гражданин. Недопустимо е политик, гражданин или общественик да попада в какъвто и да било заплашителен списък, каза Митов.

Шефовете на ДАНС, ДАР, "Военно разузнаване" и НСО също би трябвало да се отзоват за извънредното заседание на ресорната парламентарна комисия.