Изпълнителното бюро на БСП рано тази сутрин излиза с изявление по повод позицията на премиера Кирил Петков, че правителството няма да строи АЕЦ "Белене".

От БСП цитират част от коалиционното споразумение и подчертават, че в него не се изключва изграждането на проекта "Белене": "Необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности, уточняването на типа на реакторите и площадките, да се прецени след независим експертен анализ, който да е публичен и на база икономическа целесъобразност, най-ниска цена и време за изграждане".

Правителството няма да строи „Белене“, но ще мисли за нови реактори

Правителството няма да строи „Белене“, но ще мисли за нови реактори

"Мариците" ще бъдат запазени, ДКК трябва да се закрие

От БСП заявяват, че се придържат стриктно към текста на Споразумението и призовават своите коалиционни партньори да правят същото.

Позицията на БСП идва освен на фона на изказването на премиера Кирил Петков, свързано и с кризата на цените на енергоносителите в последната половин година, но и по време на посещението на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев в САЩ, където той е заедно с енергийния министър Александър Николов и други представители от сектор енергетиката. Една от темите на разговорите в САЩ ще бъде именно за развитие на ядрените технологии у нас. Предвидена е и среща с представители от "Уестингхаус". 

Доставки на ядрено гориво от САЩ за България се очаква да обсъди делегацията ни там

Доставки на ядрено гориво от САЩ за България се очаква да обсъди делегацията ни там

Срещите са във Вашингтон, Питсбърг, Хюстън и Далас

Позицията на Изпълнителното бюро на БСП е знак за напрежение в коалицията и по тази точка, която бе обсъждана сериозно и по време на самите преговори за сформиране на коалицията миналата година. През миналата седмица имаше и други сигнали за търкания, след като стана ясно, че вицепремиерът Корнелия Нинова е извършила смени в борда на ДКК и в управлението на ВМЗ Сопот.

Търкания в коалицията заради ВМЗ Сопот?

Търкания в коалицията заради ВМЗ Сопот?

Втори удар на Нинова към назначения на Кирил Петков