Плочата на Паметника на Съветската армия е възстановена. Това заяви председателят на БСП - София Иван Таков.

Той подчерта, че партията му е изпълнила поетото преди около два месеца обещание.

Таков лично провери как върви работата и присъства на поставянето на плочите и почистването на монумента. Монументът е готов да посрещне празничния 9-ти май обновен и почистен, както го бяхме планирали, заяви той.

От левицата посочват, че идеята за възстановяването на счупената плоча е било на социалистите от "Връбница", като е получила подкрепата на Градския съвет на БСП - София.

Таков изрази надежда се да не бъдат допуснати нови вандалски прояви и посочи, че занапред трябва заедно с Областната управа и със Столичната община да се обмисли как монументът да бъде цялостно укрепен.

Общината маха разкъртените плочи на МОЧА

Общината маха разкъртените плочи на МОЧА

Защото са опасни за премиващите пред Паметника на съветската армия

Лидерът на столичните социалисти изтъкна, че смисълът на паметниците е да пазят историята. БСП разбирали този смисъл и по тази причина не демонтирали, а съхранявали монументите, изградени от нашите предци.

"Разрушителното мислене и деструктивното поведение нямат бъдеще. Те обричат онези, които ги демонстрират, да повторят грешките от миналото", категоричен бе Таков.

Припомняме, през февруари - в навечерието на годишнината от инвазията на Русия в Украйна, 61-годишен мъж потроши с чук плочата на Паметника на Съветската армия в София.

Вандалският акт отново повдигна дебата "за" или "против" демонтирането на монумента.

На 24 февруари БСП инициира общонационална подписка за запазване на МОЧА.

Паметникът на Съветската армия вече е и опасен

Паметникът на Съветската армия вече е и опасен

Докато не се ремонтира трябва да се забрани достъпа