Националният съвет на БСП инициира общонационална подписка за запазване на Паметника на съветската армия в Княжеската градина в София.

Приемайки предложението на лидера на столичните социалисти Иван Таков, БСП се противопоставя на "поредната офанзива за преместването на монумента, подета този път от ГЕРБ".

Таков припомня, че след Втората световна война в България са издигнати над 130 паметника на загиналите руски воини и в чест на победата на Съветската армия. Той отбелязва, че това е израз на признателността на българския народ пред подвига на всеки войник, загинал за Освобождението на България и Европа от фашизма.

По негови думи поругаването и събарянето на монументи, липсата на памет, подмяната и фалшифицирането на историята завършват винаги с изключително много жертви.

Таков бе категоричен, че мир не се постига чрез поругаване на паметта на жертвите във войните.

Ако разрушаването на Паметника на Съветската армия в Княжеската градина ще спре войната в Украйна, нека да го разрушат, посочи лидерът на БСП - София, но допълни, че големият проблем не е този паметник, а това, че никой не говори за мир.

Мъж с чук посегна на Паметника на Съветската армия в София

Мъж с чук посегна на Паметника на Съветската армия в София

Извършителят е задържан

Изпълнителното бюро на Градския съвет на БСП - София прие и официална позиция относно Паметника на съветската армия.

"На 24 февруари, когато се навършва една година от началото на войната в Украйна, Бойко Борисов изненадващо смени позицията на ГЕРБ - от уклончиво увъртане до призив към общинските съветници на партията в СОС да подкрепят доклад на ДБ за демонтиране на Паметника", отбелязва се в становището на левицата.

От БСП заявяват, че са впечатлени от "управленската импотентност" на българските десни.

Общината маха разкъртените плочи на МОЧА

Общината маха разкъртените плочи на МОЧА

Защото са опасни за премиващите пред Паметника на съветската армия

"За 33 години управление на София СДС, а от 2005 г. насам и ГЕРБ, направиха столицата ни най-бедната в Европа, както и държавата ни след десетилетия десен преход е най-бедната в ЕС - страдаща от социална, икономическа, демографска, духовна, здравна, енергийна и най-вече - морална криза. И колкото и да ни убеждават десните - тези кризи няма да се решат със събарянето на Паметника на Съветската армия, а най-вероятно ще се задълбочат", категорични са от партията.

Те припомнят, че Паметникът на Съветската армия е защитен от Европейската културна конвенция от 1954 г., Европейската харта за архитектурно наследство на Европа от 1975 г., Закона за българското авторското право и сродните му права, както и резолюциите на ООН от 2008 г. и 2009 г. за защита на паметниците по повод Втората световна война.