Неработещият вече парламент не попречи на опозицията да се активизира. Червените се зарекоха да съберат подписи за свикване на извънредно заседание и по обед вече ги бяха събрали.

Припомняме, съвсем неочаквано депутатите си гласуваха предизборна ваканция, започваща още от днес.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова внесе искането в деловодството на законодателния орган, придружено от 51 подписа.

Нямахме много време, бързо реагирахме, изтъкна тя. Инициативата на червените срещна подкрепата на ДПС. Нинова е убедена, че още подписи е можело да се съберат, но все пак голяма част от законотворците са си тръгнали, след като парламентът „затвори врати”.

Депутатите се пуснаха във ваканция
Обновена

Депутатите се пуснаха във ваканция

Решиха да започне от днес

Искаме свикване на НС в петък с три точки, обяви лидерът на социалистите. Първата точка за заседанието да е отмяна на днешното решение за дълга ваканция на законодателния орган.

Червените искат и преразглеждане на търговското споразумение с Канада и излизане на парламента със становище.

Третата точка да е парламентарен контрол, настояват от левицата. Нинова обяви, че председателстващият НС Димитър Главчев е длъжен по правилник в 7-дневен срок да свика заседание. Червените искат то да бъде в петъчен ден.

Ще използваме всички възможности да не им позволяваме да разпускат НС преди изборите, заяви лидерът на социалистите. Според нея този парламент е изчерпал доверието и възможността за работа. Искаме оставката на това правителство и предсрочни изброи, настоя Нинова. По този начин не може да се работи, категорична бе тя.

Днешното решение е прецедент в българската парламентарна история и това показва само едно – страх от опозицията, какво ще кажем и ще се чуе тук, от залата на парламента, по мнението й.

Днешното решение било и абсолютно посегателство върху парламентарната република и окончателно въвеждане на едноличната власт.

Парламентът е място за правене на политика и на закони, всичко, което предлагаме са закони и политики, обясни лидерът на социалистите.

Нашето задължение е да стоим тук и да решаваме въпроси, увери Нинова.