БСП разрпространи декларация до медиите, с която остро осъждат и се противопоставят на "безпрецедентния и скандален случай за оказване на полицейски натиск върху граждани от село Брест, община Гулянци".

Според информацията предоставена от БСП, тази сутрин в дома на Пламен Давидов Тодоров е извършен обиск от униформени полицейски служители с 6 патрулни коли. Пламен Тодоров е регистриран като упълномощен представител на БСП в предстоящите частични избори за кмет на с. Брест, които са насрочени за 18 февруари.

В жалба, изпратена до Районна прокуратура Никопол, БСП категорично настояват да бъдат предприети необходимите законови действия, "за да не се допуснат полицейски произвол и натиск над избирателите в село Брест в определения за размисъл ден".

Убедени са, че "представителите на правоохранителната и правораздавателната система в Република България са съпричастни в общата борба с пресъпността и няма да допуснат случаят от тази сутрин да се превърне в неприкрит опит за използване на брутални действия и сплашване на избирателите от Брест, както и намеса на униформени служители в изборния процес".

БСП завършват своята декларация с вярата, че с правомощията, които са им разписани от българското законодателство, органите на реда ще осигурят свободно и независимо упражняване на избирателните права на гражданите на Брест.