Лъжа е, че Иван Иванов е бил управител на фирма на СИК. С такава позиция късно вечерта в петък излиза Изпълнителното бюро на БСП, след като веднага след обявяването му като кандидат-министър Иванов бе обявен от медии за близък на СИК.

"Категорично се противопоставяме на опитите да бъде компрометирано името на Иван Иванов, номиниран за министър на земеделието. Изнесената информация не е вярна", се посочва в позицията на БСП. Слуховете за Иванов тръгнаха още преди да бъде обявено официално решението на БСП за коалиционното споразумение и преди то да бъде подписано

Иван Иванов никога не е бил управител на клон на цитираната групировка. В посоченото в публикациите време е бил студент в СУ "Свети Климент Охридски". За да се издържа като студент е продавал застраховки, но това по никакъв начин не го свързва с управление във фирма "Секюрити Иншурънс Къмпани" или връзки с организирана престъпност.

От БСП заявяват още, че Иван Иванов през годините се е доказал като изключително честен и неподкупен човек, а заради непримиримите му позиции срещу корумпираното управление на ГЕРБ неведнъж са правени опити да бъде притискан и сплашван чрез проверки на МВР, ДАНС, НАП. Нито една от тях не откри каквито и да било нередности.

БСП даде съгласие за подписване на коалиционното споразумение

БСП даде съгласие за подписване на коалиционното споразумение

Това стана единодушно със 138 гласа "за"

Иван Иванов в продължение на 8 години е член и заместник-председател на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание. В комисията по европейски въпроси и европейските фондове е от 2013 г. Притежава необходимата експертиза за контрол на средствата по оперативни програми включително в Министерство на земеделието и Държавен фонд "Земеделие".

Зад атаките към Иван Иванов съзираме скрити интереси, желаещи да запазят статуквото, свързано с ограбването на държавни и европейски ресурси, се казва в позицията на ИБ на БСП.