Външният министър на Република Северна Македония Буяр Османи посочи, че общото председателство на Република Северна Македония и България на Берлинския процес е момент с огромна символика.

По думите му това доказва, че регионът е поел инициатива и отговорност за европейския си път. "За напредъка на региона говори фактът, че за пръв път тази година държава, която не е член на Европейски съюз, каквато е Северна Македония, е съпредседател на Берлинския процес, заедно с България, която е член на ЕС. Това не е малък напредък", посочи Османи.

Захариева настоя за повече отговорност от Западните Балкани и реформи

Захариева настоя за повече отговорност от Западните Балкани и реформи

Захариева настоя да спре езикът на омразата към България

Външният министър на Северна Македония подчерта, че това е уникална възможност и за политиците, и за гражданите да почувстват оптимизма на европейската идея. Той припомни вече осъществените инициативи от последните години, които са показали видими положителни резултати за региона.

Такива са например облекченото движение в региона на Западните Балкани с лични карти, продължението на успешната инициатива на регионалните зелени коридори и транспортните коридори на Европейския съюз, както и допълнителният импулс към съвместната работа във времена на пандемия, обясни Османи.