Парите за пътища бяха една от основните точки в актуализацията на "големия" бюджет за 2021 г., които успяха да приемат депутатите преди пленарното заседание, започващо в 16 часа. Предстои комисията по бюджет да заседава извънредно следващата седмица, за да приеме и остатъка от законопроекта преди да изтече животът на Народното събрание.

Припомняме, още сутринта в началото на заседанието на бюджетната комисия депутатите от ГЕРБ/СДС напуснаха и изложиха мотив, че след като не ги чуват, не искат и да пречат на работата на своите колеги.

Депутатите освен това постигнаха и разбирателство относно това, че бюджетът на НЗОК следва да бъде балансиран. Разбраха се за отпускането на 2 милиона лева за дентални протези, което бе една от спорните точки, заради които документът бе върнат в комисията. Останаха обаче редица нерешени въпроси относно финансирането на болничната и доболничната помощ. На заседанието си днес парламентът следва да приеме окончателно именно бюджета на НЗОК, който вчера стана обект отново на процедурни хватки.

Държавата може да плати само 322 млн. от 1,3 млрд. лева на пътни фирми

Държавата може да плати само 322 млн. от 1,3 млрд. лева на пътни фирми

Първоначално Василев настояваше изплащането да е с хоризонт 5 години

В крайна сметка бюджетната комисия прие или отхвърли повечето предложения, внесени от парламентарните сили, като така с относителен консенсус ще внесе вариант на законопроекта за второ четене в пленарна зала. "В проектобюджета на правителството са добавени 500 милиона допълнителни приходи и 500 милиона допълнителни разходи. Това значи 2 милиарда и 500 милиона общо приходи и 2 милиарда и 300 милиона разходи", лаконичен бе след заседанието на комисията финансовият министър Асен Василев.

Министърът отказа повече да коментира темата, докато бюджетът не бъде гласуван окончателно в зала.