БЗНС с лидер Николай Ненчев отправи извънпарламентарно питане към министъра на отбраната Красимир Каракачанов за това дали руски военни самолети са нарушавали въздушното ни пространство през неговия мандат, колко пъти е ставало това и какви мерки са предприети.

"В медиите беше представена информация за зачестили провокации на руски бойни самолети срещу въздушното пространство на Румъния над Черно море, а следователно и на НАТО. В резултат на това последваха излитания на базирани в Румъния британски самолети, които подпомагат Букурещ в изпълнението на мисията по air policing в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.
В тази връзка Ви питаме: За времето на Вашия мандат като министър, има ли такива провокации и евентуално нарушения от страна на руски военни самолети спрямо нашето въздушно пространство? Ако има такива, има ли отговор на тези руски провокации от страна на българските ВВС, както и на ВВС на Италия, които миналата година бяха базирани у нас, в подкрепа на мисията по air policing? Колко на брой са те?" - се в казва в изявлението на партията, публикувано във Фейсбук.

От БЗНС напомнят, че България и Румъния имат сключено споразумение за презгранични операции по air policing.

"Във връзка с провокациите на руски военни самолети спрямо въздушното пространство на НАТО, за времето, откакто поехте поста на министър на отбраната, налагало ли се е на български изтребители да навлизат във въздушното пространство на Румъния в изпълнение на споразумението за презгранични операции по air policing? Също така, румънски самолети навлизали ли са в нашето въздушно пространство по силата на същото споразумение?" - питат още земеделците.

Те подновяват и питането си за рисковете от възлагането на ремонта на българските военни самолети на Русия, в чиято военна доктрина страните от НАТО се третират като врагове.

"През есента на 2017 г. стана ясно, че руската страна не е изпълнила коректно задълженията си по предишен ремонт на самолетите МиГ29, като не предостави необходимата документация. Изпълни ли Русия това свое задължение? Вярвате ли, че руската страна ще бъде коректна? Разумно ли е да ремонтираме оръжието си при този днес, който ни счита за неприятел? Няма ли опасност "ремонтът" в Русия да бъде извършен така, че в случай на критична ситуация с поредна руска провокация срещу въздушното ни пространство "ремонтираните" в Русия наши самолети да се окажат негодни за действие? Не се ли излага на риск сигурността на нашите пилоти и на националната сигурност на Р България?" - се казва още в изявлението.

Пълният текст на документа:

ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНО ПИТАНЕ към г-н Красимир Каракачанов, заместник министър-председател по обществения ред и сигурността и министър на отбраната на Р България

Главното външно предизвикателство днес за България е агресивната политика на Русия и нейната хибридна война срещу НАТО, ЕС и България, включително. На Вас е поверена отговорната задача да ръководите Министерството на отбраната в период на все по-сложни предизвикателства пред националната ни сигурност.

Една от основните функции на българското правителство по конституция е да осигурява защита на националните ни интереси като държава, която е част от НАТО и ЕС, пред лицето на нарастващите външни заплахи и хибридната подривна дейност срещу евроатлантическия избор на нашия народ.

След като до обществото не достигна информация по актуални и може би неудобни въпроси, свързани с руската заплаха срещу Българя и НАТО, ние от БЗНС отправяме към Вас извънпарламентарно питане по темата - национална сигурност и отбрана:

В медиите беше представена информация за зачестили провокации на руски бойни самолети срещу въздушното пространство на Румъния над Черно море, а следователно и на НАТО. В резултат на това последваха излитания на базирани в Румъния британски самолети, които подпомагат Букурещ в изпълнението на мисията по air policing в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. В тази връзка Ви питаме: За времето на Вашия мандат като министър, има ли такива провокации и евентуално нарушения от страна на руски военни самолети спрямо нашето въздушно пространство? Ако има такива, има ли отговор на тези руски провокации от страна на българските ВВС, както и на ВВС на Италия, които миналата година бяха базирани у нас, в подкрепа на мисията по air policing? Колко на брой са те? Колко струват тези излитания на държавата?

България и Румъния имат сключено споразумение за презгранични операции по air policing. Във връзка с провокациите на руски военни самолети спрямо въздушното пространство на НАТО, за времето, откакто поехте поста на министър на отбраната, налагало ли се е на български изтребители да навлизат във въздушното пространство на Румъния в изпълнение на споразумението за презгранични операции по air policing? Също така, румънски самолети навлизали ли са в нашето въздушно пространство по силата на същото споразумение?

След като Русия разглежда НАТО, а също и България, като неприятел във военната си доктрина, защо продължавате да наливате десетки, а в перспектива и стотици милиони левове на българския данъкоплатец в руската оръжейна индустрия?

През есента на 2017 г. стана ясно, че руската страна не е изпълнила коректно задълженията си по предишен ремонт на самолетите МиГ29, като не предостави необходимата документация. Изпълни ли Русия това свое задължение? Вярвате ли, че руската страна ще бъде коректна? Разумно ли е да ремонтираме оръжието си при този днес, който ни счита за неприятел? Няма ли опасност "ремонтът" в Русия да бъде извършен така, че в случай на критична ситуация с поредна руска провокация срещу въздушното ни пространство "ремонтираните" в Русия наши самолети да се окажат негодни за действие? Не се ли излага на риск сигурността на нашите пилоти и на националната сигурност на Р България?

Ако към момента руските провокации спрямо въздушното пространство на България са намалели, можете ли да обясните това развитие, евентуално със сключването на нови договори за милиони с Русия, за поддръжка и ремонт на българските самолети, съветско производство?

Вярваме, че обществото има право да получи отговор на тези въпроси. В противен случай ще считаме, че поставяте интересите на държавата и обществото на втори план, като давате приоритет на чужди имперски или лични и корпоративни интереси.

Благодарим Ви предварително!

ПП на БЗНС