Режимът на Путин е опасен за Русия, за света и за България. Това се казва в позиция на БЗНС във връзка с отравянето на Алексей Навални.

"Днес няма изненадани от отровата, покосила Навални. Всички, които познаваме политиката на съвременен Кремъл, знаехме, че това е само въпрос на време. Надявахме се, че диктаторът няма да дръзне да се самоизобличи, като посегне на опозиционния лидер, но очевидно отдавна режимът му не се интересува от мнението и принципите на демократичната общност. За Путин демокрацията - вътре и вън от Русия, не е критерий, а неговият основен противник, враг на властта му. И той ликвидира Навални, така както го стори с голяма част от представителите на опозицията не само в страната, но и емигрирали в чужбина." - посочват от партията.

Изследванията на Навални в "Шарите" показват отравяне

Изследванията на Навални в "Шарите" показват отравяне

"Резултатът от заболяването остава несигурен"

В изявлението се казва още, че диктатурата в Кремъл днес все повече наподобява същността на червения тоталитарен режим на СССР.

"Имайки предвид горчивия опит от недалечното ни минало, България трябва да е особено чувствителна към проявите на жестокост, инвазия и хибридна война, прилагани от Кремъл. Интервенцията на Путиновата Русия е взривоопасна за стабилността на Балканите, Източна Европа, ЕС и оттам на целия западен свят. Целта на Путин е да превърне България във врата към налагането на евразийската си визия за нов обществен ред." - предупреждават от партията БЗНС с председател Николай Ненчев.

Znak: 9 знакови отровителства на Кремъл през този век

Znak: 9 знакови отровителства на Кремъл през този век

Само казусът Скрипал е разследван сериозно...

Пълният текст на декларацията:

Диктатурата в Кремъл днес все повече наподобява същността на червения тоталитарен режим на СССР. Самият факт, че Путин е офицер от най-мрачната комунистическа служба КГБ - емблема за жестокостта и безскрупулността на тоталитаризма, е показателен за генезиса и характера на неговия режим.

Путин отдавна прекрачи допустимите обществени и човешки норми както в международен план, така и спрямо гражданите на Русия. Потопявайки страната си в корупция, обслужваща единствено от неговото обкръжение, той окончателно унищожи възможността руското общество да тръгне по успешен и справедлив социално-икономически път на развитие. Свободното слово и политическата опозиция ликвидира с убийства.

Днес няма изненадани от отровата, покосила Навални. Всички, които познаваме политиката на съвременен Кремъл, знаехме, че това е само въпрос на време. Надявахме се, че диктаторът няма да дръзне да се самоизобличи, като посегне на опозиционния лидер, но очевидно отдавна режимът му не се интересува от мнението и принципите на демократичната общност. За Путин демокрацията - вътре и вън от Русия, не е критерий, а неговият основен противник, враг на властта му. И той ликвидира Навални, така както го стори с голяма част от представителите на опозицията не само в страната, но и емигрирали в чужбина.

Новото е оръжието на убийството. То вече е отрова. Допреди Скрипал най-често Путин екзекутираше противниците си с публични разстрели, но явно хибридната война, която води със западната цивилизация, прави използването на отрова по-спорно, непознато и бавно. Типично за времената на мракобесието на КГБ и българската ДС!

Да, политическият опит на Путин е изкован в съветската КГБ. Там той е научил как властта да се разправя с опонентите си, как управлението да бъде безалтернативно, а пропагандата да държи в плен разума на обществото.

Имайки предвид горчивия опит от недалечното ни минало, България трябва да е особено чувствителна към проявите на жестокост, инвазия и хибридна война, прилагани от Кремъл. Интервенцията на Путиновата Русия е взривоопасна за стабилността на Балканите, Източна Европа, ЕС и оттам на целия западен свят. Целта на Путин е да превърне България във врата към налагането на евразийската си визия за нов обществен ред. Затова приемаме опита за убийството на Алексей Навални и като удар по свободния и демократичен свят. Припомняме, че руските служби бяха изобличени в опит за отравяне на български граждани, и то на суверенна българска земя. Убийците на Скрипал доказано са се "разхождали" и са работили в България.

Отрови, агенти-убийци, хибридна война, инсцениране, намеса и разгаряне на вътрешнодържавни конфликти с цел рушене на социалния мир и институции в европейските държави - това е запазената марка на неофициалната политика на Путин днес.

Публична тайна е, че в държавните институции на България има цели лобита, които обслужват режима на Путин. Знаем за толерантната позиция на президента Радев и във връзка с анексията на Крим, и по отношение на санкциите спрямо Путин, свидетели сме на поведението му в интерес на руския патриарх и на начина, по който използва националната ни история като хибриден инструмент за налагане на руско влияние.

Ние от БЗНС осъждаме недвусмислено опита да бъде убит опозиционният лидер Алексей Навални и призоваваме за остра и недвусмислена реакция към режима на Владимир Путин, като антихуманен и агресивен.