"Черната книга на правителственото разхищение", издавана от фондация "Фридрих Науман", има една основа цел - да накара гражданите да изискват прозрачност и отчетност от институциите и с това да се засили гражданския контрол. Гражданите трябва да осъзнаят, че държавата не разполага с пари, а разполага само с парите, събрани от българските данъкоплатци или получени чрез средствата, идващи от европейския данъкоплатец.

За News.bg мениджър проекти за България и Северна Македония Петя Дюлгерова обясни, че тази година новото в изданието е, че има продължение на стари истории на правителственото разхищение. За 5 години бяха събрани над 50 истории и за това за някои от тях потърсихме продължения, каза Дюлгерова.

Пет са продълженията и историите, които прескачат от 2019 в черната книга за 2020 г., като сред тях са темата за АЕЦ "Белене", електронното правителство, пропуските в тол системата, БДЖ. Отново и както всяка година има 15 истории. А освен това са направени и девет видеопродължения, заснети заедно с журналистката Генка Шикерова и видеооператора Мирослав Михайлов. Видеопродъженията могат да се видят на официалната страница във Фейсбук на "Черната книга на правителственото разхищение".

С "Черната книга на правителството" фондация иска хората да търсят обществения контрол

С "Черната книга на правителството" фондация иска хората да търсят обществения контрол

Книгата се издава за четвърта поредна година у нас

Дюлгерова уточни, че фондацията почти никога не е получавала обратна връзка от държавната или местна администрация. Книгата обаче намира много силен отзвук от страна гражданите, а всеки, който е поискал копие, е получавал такова.

Другата важна цел, която се поставя с "Черната книга", е да подбуди местната и държавна администрация до толкова да смята, че е недостойно да стане герой на изданието, че да се замисли преди вземащия решение да си сложи подписа под един или друг документ.

Петя Дюлгерова заяви, че не може да даде оценка дали властта си взима поуска от допуснатите грешки през годините, но наблюдението им с времето показва, че случаите стават все по-грандиозни и по-грандиозни - това не е повод за гордост и радост. "Черната книга на правителственото разхищение" не е обвързана с една или друга политическа сила. Книгата следи как се харчат парите на българския данъкоплатец независимо кой е на власт.

"Не публикуваме сензации. Фактите са проверени, събрани са в едно издание, историите са силни и въздействащи. Има две истории, по които прокуратурата е започнала разследване, но не съм сигурна дали това е в резултат на "Черната книга". Книгата служи за това да накара гражданите да изискват от институциите отчетност и прозрачност", категорична бе Дюлгерова.

Фондация за свободата "Фридрих Науман" издава "Черна книга на правителственото разхищение в България", която представя случаи на лошо похарчени пари на данъкоплатците, корупция и нецелесъобразо усвоени средства от Европейския съюз. Авторите в нея са разследващи журналисти.

Книгата излиза 6 години поред и показва как понякога държавата и общините се отнасят безотговорно към нашите пари и харчат пари неефективно, прекалено скъпо или дори за напълно излишни неща. Специално внимание издателите обръщат на случаи на неправомерно усвояване на еврофондовете.

Чумата по свинете и ремонтът на „Графа“ влязоха в „Черната книга на правителството“

Чумата по свинете и ремонтът на „Графа“ влязоха в „Черната книга на правителството“

Представят моментна снимка на примерни казуси