Народното събрание бе домакин на кръгла маса на тема: "Ролята на омбудсмана за защита правата на децата", уважена от българския обществен защитник Мая Манолова, председателя на парламента Цецка Цачева, както и от детския омбудсман на Норвегия Ан Линдбоу.

Парламентарният шеф изтъкна задоволството си, че тази седмица в законодателния орган на различни форуми се обсъждат правата на децата. Тази зала се превърна в място, където се дебатират правата на децата, отчете Цецка Цачева. Тя изтъкна водещата роля на Норвегия в тази сфера и подчерта, че Кралството има детски обмудман.

В България законодателят също е отделил важно място на проблемите, които са свързани с грижите и защита правата на децата, заяви председателят на българския парламент. По думите й имаме повече от 20 нормативни акта, свързани с политиките за децата, но това не било достатъчно.

Част от тях, по думите й, не отговарят на обществените очаквания и изисквания. Трябва открито да признаем проблемите, които стоят пред нас, призова още Цецка Цачева. Тя изтъкна, че очаква повече конкретни решения след днешната дискусия.

Тези проблеми могат да бъдат решени комплексно, убедена е тя. Мария Хесус Конде - представител на УНИЦЕФ в България, припомни, че от 2002 година има Конвенция за човешките права, която стимулира всички държави да имат специална институция за правата на децата.

Според нея е необходима адекватна политическа, финансова и човешка подкрепа за защита интересите на децата. Мария Хесус Конде настоя за по-ефикасна защита на правата на всяко дете по света.

Норвежкият детски омбудсман Ан Линдбоу заяви, че детският омбудсман в Норвегия е създаден още през 1981 година. Тя е доволна, че страната ни има желание да се поучи от Норвежикия опит в защита правата на децата.

В Норвегия от 5 млн. жители 1,120 млн. са деца. В Кралството има парламентарен омбудсман, еквивалент на нашия обществен защитник, Национална институция за правата на човека, Омбудсман за деца и Омбудсман за равенство между половете.

Децата биват забравяни при вземането на решения, изтъкна Линдбоу. Детството е най-важната част от живота на човека, смята тя. По думите й, именно през този период се изгражда човекът. Именно за това трябва да се инвестира в децата.