Повече от два часа продължава дебатът по ветото на президента върху промените, приети от парламента в Изборния кодекс, които връщат хартиената бюлетина.

Депутатът от ДБ Надежда Йорданова коментира, че ще подкрепи ветото на президента. Тя е категорична, че те нарушават Конституцията, взривяват доверието в изборния процес и са "политическо лицемерие". "Връщаме силата на гумичката и молива, отричаме машините, колеги, подкрепете ветото", каза тя.

На нейното изказване Георг Георгиев от ГЕРБ отговори, че ДБ са се срещали вероятно с президента Румен Радев. Аргументите на партията на Бойко Борисов са в полза на промените и "за" отхвърляне на ветото.

Атанас Славов от ДБ обяви, че парламентарната им група ще даде промените в Изборния кодекс на Конституционния съд.

"Български възход" ще подкрепи ветото на президента и даде висока оценка на юридическия екип на Румен Радев, каза народният представител Александър Николов. Въпреки голямото желание на мнозинството, изборите все пак ще бъдат проведени с машини, посочи той.

Кристиан Вигенин от БСП анализира доверието, сигурността и исканията резултатите от ЦИК да отговарят на реалните.

"ИК сега е по-добър от преди да бъде променен: въвежда се параван вместо задни стаички, въвежда се видеонаблюдение, проба на дистанционно гласуване, по-широк достъп до изходния код за гласуване, подобрява организацията на гласуване в чужбина", изброи Вигенин.

Радев атакува точно тези елементи, които левицата смята, че подобряват изборното законодателство - изрази мнението на БСП депутатът. Края на март възможни избори вижда Вигенин и още подобряване на ИК чрез заседание на Комисията по правни въпроси. БСП ще отхвърли ветото, обяви той.

Асен Василев от "Продължаваме промяната" не вижда нужда да се отваря ИК за промени, за да "се поставят паравани", опроверга и останалите промени в закона. Отворихте голяма порта за манипулации и върнахте порочните практики "с хартиения вид на изборите", категоричен е той.

Явор Божанков, който бе изключен от БСП, именно заради позицията си обяви: "Да отменяш права е подло, да се бориш за избори по такъв начин - е нечестна победа. Промените в ИК са удар срещу парламентаризма, срещу демокрацията, категоричен бе той. Не съм вярвал, че БСП ще реанимира ГЕРБ и се надявам, че колегите няма да го причинят на БСП и на България, заяви вече независимият депутат.

Иво Атанасов, бивш депутат на Слави Трифонов, сега от ПП изказа мнение, че е налице "коалиция на манипулацията". За две от партиите нещата са ясни, че са факири на манипулирания вот. Учудващо е какво прави БСП в тази коалиция, пита той.

От ДПС народни представители не са вземали думата в дебата.

ПГ на "Възраждане" са против хартиената бюлетина и чувалите. Петър Петров смята, че ако останат промените, ще има 120 000 недействителни бюлетини на идващите избори.

Ветото върху Изборния кодекс - поправителен изпит или хладнокръвен диктат на мнозинството

Ветото върху Изборния кодекс - поправителен изпит или хладнокръвен диктат на мнозинството

Явор Божанков пита БСП къде са да защитят хартията