Депутатите започнаха със споровете за частичното вето върху Изборния кодекс, наложено от президента Румен Радев.

Милен Матеев от "Продължаваме промяната" обясни, че нямало как държавният глава да не реагира на грубото погазване на основните принципи на демокрацията и основните изборни правила. Мотивите на президента показват, че приоритетът е била хартиената бюлетина и никой не е мислил за машинното гласуване. Предложенията на ГЕРБ в Изборния кодекс и приетите от мнозинството изменения променят изборния процес и премахват постепенно правила за гласуване с машини, които вече са преминали през контрола на Конституционния съд, каза Матеев.

Вместо да се върви в посока изсветляване на изборния процес с повече честност, в останалата си част приетите промени рушат доверието в изборите. Доверието е цената, която ще плати обществото, изтъкна Милен Матеев и добави, че хартиената коалиция има за цел да разклати доверието на избирателите в изборните правила. Сега е моментът да се направи първа крачка към доверието на хората и да се върне Изборният кодекс за ново разглеждане, за да се види кое е добре за държавата и кое не, каза депутатът.

Депутатите се захванаха с ветото върху Изборния кодекс

Депутатите се захванаха с ветото върху Изборния кодекс

Народните представители започнаха същинската си работа след час спорове

Той изтъкна, че мнозинството в парламента мълчаливо налагало диктата си за промените в Изборния кодекс, които са насочени към изборите следващата година. Ветото на президента трябва да е червена сигнална лампа, която да покаже, че има нещо нередно, посочи Матеев.

Изправени сме на поправителен изпит и само от нас зависи дали ще го издържим, за да върнем доверието към върховната законодателна инициатива у нас - Народното събрание, обърна се Матеев към колегите си народни представители.

Независимият депутат Явор Божанков запита къде са бившите му колеги от БСП, чиито места са празни в пленарна зала, след като народните представители приеха дневния си ред и започнаха именно с ветото върху Изборния кодекс. Той ги прикани да влязат в зала, за да защитят хартиената си бюлетина.

Депутатите завършиха на маратона Промяна на Изборния кодекс

Депутатите завършиха на маратона Промяна на Изборния кодекс

Окончателно върнаха хартиената бюлетина

Радомир Чолаков от ГЕРБ добави, че смесеното гласуване не може да бъде противоконституционно по дефиниция. Волята на парламента е преброяването на всички бюлетини да се извършват от хора, а и при преброяването ако хората допуснат грешка, то и машината може да допусне такава. Грешката от хората е поправима, докато грешка от софтуера на машините за гласуване не е поправима, аргументира се Чолаков.

Той се надява мнозинството в парламента да отхвърли ветото на президента върху промените в Изборния кодекс.

Адвокат Петър Петров от "Възраждане" заяви, че човешките грешки в хартиените бюлетини няма как да бъдат поправени. Как може да се реши този проблем, запита Петров, който очаква между 80 и 120 000 недействителни бюлетини на предстоящите предсрочни парламентарни избори.

Божидар Божанов от "Демократична България" добави, че грешката в софтуера на машините е установима и може да се поправи, както и човешката грешка е установявана в хартиените бюлетини. Проблемът е, че тези грешки не са били отстранявани. Воля ли е на Народното събрание да няма машинно гласуване, запита той.

След всички направени реплики от страна на депутатите, Радомир Чолаков се защити и увери, че няма да има проблем с хартиената бюлетина.

След изказването на Чолаков, депутатът от БСП Атанас Зафиров поиска почивка от 15 минути.